XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/08/03/mar-igenyelheto-krizisalap-tamogatasa/

Témák A-Z

Már igényelhető a krízisalap támogatása

ARCHÍV | 2009. augusztus 03. - Frissítve Egyéb

Krízis programAugusztus 1-jével útjára indult a krízisprogram, amelynek keretében mától november végéig lehet benyújtani az igényeket a rendkívüli támogatásra – emelte ki Budai Bernadett a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatalban tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a lépés a szolidaritási intézkedéssorozat része, amelynek keretében nemcsak a válság miatt nehéz helyzetbe került aktívakat, hanem a nyugdíjasokat is különféle eszközökkel kívánják segíteni. Az idősebbek helyzetét könnyítheti például a méltányossági nyugdíjkeret emelése, de jó hír, hogy a nyugdíjasok a válság ellenére továbbra is számíthatnak a 65 éven felüliek utazási kedvezményére.

A krízisprogram keretében egyszeri vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a rászorulók, legkevesebb 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forintot, kivételes esetben 100 ezer forint adható – részletezte Budai Bernadett. Azok kérhetik az anyagi segítséget, akik a válság miatt nehéz helyzetbe kerültek, így 2008. szeptember 30-a után legalább 20 százalékkal csökkent a jövedelmük, vagy legalább ugyanilyen mértékben növekedett a lakáshitelük törlesztő részlete vagy elveszítették munkahelyüket. Feltétel, hogy a kérelmező nem részesül nyugellátásban, idén a kérelem benyújtásáig nem részesült 15 ezer forintot meghaladó átmeneti segélyben, illetve a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbér nettó összegét, 57815 forintot.

A rendkívüli méltányosság akkor alkalmazható, ha a család jövedelme legalább 30 százalékkal csökkent, illetve minimum ennyivel emelkedett lakáscélú hitelének törlesztő részlete, vagy ha három, illetve annál több gyereket nevel – egészítette ki dr. Prehlik Lajos. A XIII. kerületi Önkormányzat jegyzője hangsúlyozta: a kérelmeket formanyomtatványon kell benyújtani, amely megtalálható az ügyfélszolgálaton, de letölthető az internetről is – a www.bp13.hu mellett a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (www.szmm.gov.hu) és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (www.onyf.hu) honlapjáról egyaránt. A nyomtatványhoz két igazolás kell mellékelniük az igénylőknek: vagy a jövedelmi helyzetül változásáról, vagy a lakáscélú hitel törlesztő részletének átutalását vagy csekken történő befizetését 2008. szeptember 30-a előtt és azután.

A kérelem jogosságát a jegyző nyolc munkanapon belül bírálja el, s ebbe az időbe bele kell férnie annak is, ha hiánypótlásra van szükség. Ezután továbbítja azt az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság regionális szerveihez, amelyeknek 10 munkanap alatt kell intézkedniük, így postázással, átutalással együtt 22 munkanapon – nagyjából egy hónapon – belül a kérelmező megkaphatja a megítélt támogatást. Dr. Prehlik Lajos kiemelte: a jegyző a jogosultságról dönt, az összeg nagyságát a nyugdíjfolyósító állapítja meg. Mivel méltányosságról van szó, így a döntést követően jogorvoslatnak nincs helye.

A krízisalapban jelenleg 6 milliárd forint áll rendelkezésre a nehéz helyzetbe került családok megsegítésére. Erre a célra utalta át fizetését Bajnai Gordon miniszterelnök, hozzájárultak az alaphoz a kormány tagjai is egy-egy havi fizetésükkel, de ide került az állami vezetők fizetésének 2 millió forint fölötti része szintúgy. A krízisalapot gyarapítja még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által beszedett banki bírságok összege, ahogy az áramszolgáltatók 2008. évi extraprofitjának 60 százaléka is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj