XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/10/09/dagaly-fejlesztes/

Témák A-Z

Zöld lámpa a Dagály fejlesztésének

ARCHÍV | 2009. október 09. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Dagály fürdőA Dagály Fürdő korszerűsítésének szükségessége már régóta foglalkoztatja a szakembereket. Új szolgáltatásokra van szükség, amelyek javítanák a nagy forgalmú fürdő gazdasági helyzetét is. A fővárosi önkormányzat és társasága, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a fürdő területén gyógyszálló elhelyezhetőségét tervezi. A fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága 2007. áprilisában elfogadta a Dagály strandfürdő fejlesztési programját. Az országos főépítész ez év április 27-én hozzájárult a KSZT jóváhagyásához, amihez a fővárosi közgyűlés április 30-án egyetértését adta. A tervet május 25-én lakossági fórumon mutatták be az érdeklődőknek.

Szinkronban a kerület érdekeivel

– Mi a szerepe ebben a folyamatban kerületnek?

– Ugyan a strandfürdő a főváros tulajdonában van, és rajta a fürdőtársaság szándékozik fejleszteni, de ehhez a kerület jóváhagyása is szükséges. A mi feladatunk az volt, hogy olyan építési rendeletet alkossunk, ami a fejleszteni szándékozót eligazítja, és meghatározzuk azokat a tervezési sarokpontokat, amelyek biztosítékát adják annak, hogy egy esetleges fejlesztés a kerület érdekeivel szinkronban legyen, városképéhez szervesen illeszkedjen. Úgy vélem, hogy ez a most elfogadott, és 2009. október 1-jén hatályba lépő önkormányzati rendelet ezt a célt jól szolgálja.

Szigorú paraméterek

– Vannak, akik attól tartanak, hogy egy esetleges fejlesztés túl sok helyet venne el a Dagály zöldfelületéből.

– Említettem a tervezés sarokpontjait, amit minden tervezőnek figyelembe kell vennie. A XIII. kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat (KVSZ) szerint a strandterület beépítési mértéke maximum 25 százalék, a legkisebb zöldfelületi mérték 60 százalék lehet, az épület építménymagassága maximum 16 méter. A meglévő szabad vízfelület mértéke nem csökkenhet. De a rendelet meghatározza azt is, hogy a legkisebb kialakítható telekterület nagysága 20 000 négyzetméter. A beépítésre vonatkozó előírások rögzítik, hogy a Népfürdő utcai épületsor színvonalasabb városképi megjelenését építészeti tervpályázat alapján kell biztosítani.

Egészségturizmus, wellnes program

– Hová épülhet a gyógyszálló?

– A gyógyszálló elhelyezésére a fürdő telkének északi részén adódik alkalmas terület, a közútról történő megközelítés is kedvezőbb.

– Lehet-e tudni, hogy mit terveznek a fejlesztők?

– Közismert, hogy a Dagály vize gyógyhatású. Érthető, hogy a tulajdonosoknak régi szándéka a fürdő területén egy gyógyszálló elhelyezése. A rövidebb idejű tartózkodást, vagy alkalmi látogatást jelenti a wellness program, amely ugyanitt megvalósítható, és a strandhoz is kiegészítő szolgáltatásként kapcsolható. A létesítmény a minősített gyógyvíz gyógyhatásának kihasználásával, fizioterápiás eljárások alkalmazásával a gyógyturizmus és az egészségturizmus céljait kívánja szolgálni. A gyógyszálló az előzetes tervek szerint 220 szobás 4 csillagos hotel, amely magába foglal gyógyászati és rekreációs helyiségeket, és a wellness helyiségeket. Az épületben termálmedence kerülne kialakításra, amely szabadtéri kapcsolattal rendelkezne. A létesítmény telkén további szabadtéri gyógymedence, az étterem terasza, tornaliget, gyógynövénykert, valamint meditációs park elhelyezése javasolt.

Javul a parkolási helyzet

– A parkolás már most is gondot okoz. Nem rontja tovább a helyzetet egy gyógyszálló építése?

– Nem rontja, sőt javítja. Az engedély egyik feltétele a megfelelő számú parkolóhelyek biztosítása. A strand parkolóigényét saját telken belül kell megoldani. A lehetséges helyszín a parkolóház építésére a meglévő irodaház északi oldala. A tervezett parkolóház 120 parkolóhelyet tud majd biztosítani, továbbá a tervezett gyógyszálló telkének északi részén lenne egy közcélú felszíni parkoló, 150 férőhellyel, a szálloda alatt pedig mélygarázs épül.

– Mi az elképzelésük a tervezőknek a déli oldallal?

– A déli telekrész nem építhető be. Ezen a területen esetleg egy új büfé létesíthető az értékes fák megtartásával, illetve sport-, és játszóhelyeket alakíthatnak itt ki. A fákkal övezett tisztásra tervezett fedett-vizes gyermekjátszó biztosíthatja a kisebbek számára a szórakozás örömét.

Rakparti út és sétány

– A szabályozási terv előírásának egyik lényeges pontja a rakparti út, valamint egy parti sétány kialakítása.

– Kerületünk régi vágya, terve a pesti alsó rakparti főút folytatásának kiépítése. Több okból is. Tehermentesítené a Vizafogó lakótelep közlekedését, megszűnne a városrész közlekedési és környezeti túlterheltsége, valamint könnyebben megközelíthető lenne a Marina parti negyed. A fejlesztés, a gyógyszálló építése felgyorsíthatja az út kiépítését is. A rakparti út kialakításakor részben lefedett útpálya épül, amelynek tetején reprezentatív kialakítású sétány létesíthető. Régebben működött ezen a részen egy BKV-kishajóállomás. A fejlesztéssel a partszakasz felértékelődik, így felvetődhet a hajóállomás üzembe helyezése ezen a helyen. A kikötőhöz kapcsolódóan esetleg vendéglátóhely is kialakítható a sétányon.

– Mikor lesz a tervekből valóság?

– Mint említettem, a kerület feladata és hatásköre az építési előírások rendeletbe foglalása volt. Az, hogy milyen elképzelések születnek, akkor látjuk majd, amikor pályáztatás után a tulajdonos a tervzsűri elé hozza a megvalósításra kidolgozott terveket. Becslésem szerint az építkezés két éven belül befejeződhet. J.G.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj