XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/10/15/terfelugyeleti-rendszer-a-keruletben/

Témák A-Z

Még nagyobb a biztonság: bővült a térfelügyeleti rendszer a kerületben

ARCHÍV | 2009. október 15. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Új térfelügyeleti kamerákKözös ügy a kerületben a bűnmegelőzés – a közrend és a közbiztonság javítása az elsődleges célok között szerepel. Nem véletlen, hogy a tavalyi esztendőben 104 millió forintot költött bűnmegelőzésre az önkormányzat, idén 102 millió forint jut erre. Mindkét esztendőben szánt a helyhatóság forrásokat a kerületi rendőrkapitányság támogatására, így évente 30 millió forint szolgálta ezt. Fókuszba került a térfelügyeleti rendszer, amire összesen 90 millió forintot áldozott a kerület. Ebből a mostani bővítés 34 millió forintot emésztett fel.

Nem csodaszer, de a prevenció fontos eszköze

Az önkormányzat továbbra is a bűnmegelőzési stratégiájában meghatározott koncepció maradéktalan megvalósítását tartja szem előtt, azaz a bűnözés csökkentését, a kerületi lakosság biztonságérzetének minőségi javítását, a bűnözést előidéző okok hatásának mérséklését, illetve a sértetté válás megelőzését tekinti elsődleges feladatnak. – A bűnmegelőzés komplex ügy, a közterület felügyelete önkormányzati feladat – szögezte le a kerület polgármestere. Dr. Tóth József kifejtette: a 84 önkormányzat által működtetett kamerán kívül 1183 magántulajdonú szerkezet szolgálja a biztonságot az utcákon és tereken, s naponta 10-12 értesítés érkezik a különböző szervekhez. A jövő a mennyiségi és minőségi fejlesztésé, ám látni kell: a térfelügyeleti kamera nem csodaszer, ugyanakkor jelentős szerepe van a megelőzésben. Panasz mind ez idáig nem érkezett sem az önkormányzathoz, sem a rendőrséghez a működtetéssel kapcsolatban. Az elképzelések szerint 2010-ben megduplázza a helyhatóság a kamerák számát.

A további fejlesztésekhez a kerület szeretne pályázati forrásokat igénybe venni, de természetesen a költségvetés tervezésekor is számolnak ezzel a tétellel. Pályázatok révén már eddig is sikerült kiegészíteni a rendelkezésre álló összeget, műszaki berendezések, felszerelések, gépjármű vásárlásához kapott az önkormányzat külső segítséget. Emellett a közlekedési- és a balesetmegelőzési programhoz, a bűnmegelőzési nap és a bűnmegelőzési tábor szervezéséhez költhetett el a helyhatóság pályázati úton nyert összegeket, s a térfelügyeleti rendszer bővítését szintúgy ki tudta egészíteni eképpen. Az elmúlt időszakban az elnyert összeg meghaladta a 20 millió forintot.

A kezdetek

Csaknem tíz évvel ezelőtt hozott határozatot videokamerás térfelügyelő rendszer létesítéséről a kerület képviselő-testülete. A tíz kamerából és a hozzájuk tartozó diszpécser központból álló hálózat 2000. decemberében állt a közbiztonság javításának szolgálatába. A 2007. március 22-ei ülésen a térfelügyelő rendszer további, folyamatos fejlesztését tűzte ki célul a testület, bővítve, korszerűsítetve a rendszert.

Az új helyszínek

Az 2009. március 12-én megtartott ülésén határoztak a hálózat további 20 kamerával történő fejlesztéséről a honatyák. Idén összesen 47 új kamerával bővült a rendszer, amely az Újlipótváros legfrekventáltabb körzetei és Domus Áruház környéke mellett újabb közterületek felügyeletét tette lehetővé. Térfigyelő kamerák segítik a bűnmegelőzési tevékenységet a Lehel Csarnok környezetében, az Újpesti rakparton, a Dagály Strandfürdő előtt, valamint a Váci út, a Népfürdő utca és a Dagály utca csomópontjain. A rendszer bővítése a kerületi rendőrkapitányság szakemberei által kijelölt közterületeken valósult meg.

– A kamera pozitívan hat a lakosság szubjektív biztonsági érzetére – emelte ki Ormossy Attila kerületi rendőrkapitány. Az ezredes hozzáfűzte: a lakosság jól fogadja, kéri, sőt követeli a közbiztonság biztosítását, s amit a térfelügyeleti rendszer elvégez, azt élő erővel és költséggel lehetetlen lenne elérni. Komoly eredményként könyvelhető el, hogy a 40 százalékkal kevesebb a lopás, 50 százalékkal kevesebb a betörés, és 20 százalékkal mérséklődött a gépkocsilopások száma a tíz évvel ezelőttihez képest. A rendszer műszaki felügyeletét végzők az elmúlt években havi 250-300 esetben kezdeményeztek intézkedést a többi között rablás, gépjármű feltörés kísérlete, garázdaság, közlekedési baleset, közterületi rosszullét, illegális hulladéklerakás, falfirkálás észlelésekor.

A 24 órás, folyamatos műszaki üzemeltetést végző operátorközpont kapcsolatban áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi kapitányságának ügyeletével, a Fővárosi Közterület-felügyelet XIII. kerületi alközpontjával, szükség esetén pedig az Angyalföldi Tűzőrséggel, és a mentőszolgálattal is együttműködnek.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj