XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/01/26/iden-folytatodik-a-kozmunkaprogram/

Témák A-Z

Idén is folytatódik a közmunkaprogram

ARCHÍV | 2010. január 26. - Frissítve Egyéb

A közfoglalkoztatás az egyén, a család, a helyi közösség szempontjából előremutató, fejlődést eredményező folyamat, pozitív hatása fokozatosan egyre hatékonyabb eredményekhez vezet. Az „Út a munkához” program átfogó és széleskörű szolgáltatásokat biztosít a lakosság részére.

A tevékenységek közé tartozott 2009-ben a szemét összegyűjtése közterületeken, az önkormányzati ingatlanok karbantartása, kerületi rendezvényeken való közreműködés, parlagfű-mentesítés, járdatakarítás, fasori sáv takarítása. Sokan önkormányzati intézményekben láttak el feladatot. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat közreműködésével a roma álláskeresők is részt vettek a programban, segítve a kisebbségi önkormányzat tanodájának működését.

A 2009. március 15-től december 31-ig tartó időszakban elsősorban a rendelkezésre állási támogatásban részesülők vettek részt. Mivel 337 érintett közül 51-en nem jelentek meg a kirendeltségen, ezért az ellátásra való jogosultságuk megszűnt, egy évre kizárták magukat a rendszerből. A foglalkoztatónál megjelent 286 személy közül az egészségügyi vizsgálaton 41-en alkalmatlan minősítést kaptak, ők visszakerültek a pénzbeli ellátásba.

A nem foglalkoztathatóak körének a Prevenciós Központban (Visegrádi utca 111.) segítenek abban, hogy be- illetve visszajussanak az elsődleges munkaerőpiacra, vagy más ellátást vehessenek igénybe. Az intézmény szakmai programja egyénre szabottan foglalja magában a foglalkoztathatóság javítását, álláskeresésre felkészítést, társadalmi integráció erősítését, más ellátásba juttatás segítését. Ilyen program az Álláskeresők Teaháza, a Teljes család bevonása és a Motivációs csoportok.

A képviselő-testület a közmunkaprogramot hasznosnak ítélte meg, mert a résztvevő egyén személyiségére pozitív hatását gyakorol, az értékteremtő tulajdonsága fokozatosan érvényesül és erősödik, azonnal érződik a munkabérből szerzett rendszeres jövedelem hatása, s pozitívum, hogy a tartozás-csapdába kerültek esélyt kapnak az abból való kitörésre.

2010-ben február 1. és december 31. között a foglalkoztatásba 291 személy vonható be. Kiemelt cél, hogy a munkakörök elsősorban a kerületi közterületek tisztaságát biztosítsák. A kerületi közfoglalkoztatásra 160 személy számára alapfokú, 80 jelentkezőnek középfokú, és 51 közfoglalkoztatottnak felsőfokú végzettséget igénylő munkalehetőséget tervezünk. A ténylegesen betöltött munkakörök és foglalkoztató-helyek a konkrét személyekkel és fogadóhelyekkel történő egyeztetés során válnak véglegessé. Új munkakörként jelenik meg a településőr, amely a Fővárosi Közterület-felügyelet kerületi kirendeltségének munkáját segíti

A Prevenciós Központban továbbra is működtetjük a közfoglalkoztatási ügyfélszolgálatot, amelynek feladata a jelentkezők fogadása, tájékoztatása, adatainak felvétele és a foglalkoztató intézménybe való közvetítése. Mentális és foglalkoztatás fejlesztő szolgáltatásokat szervezünk a közfoglalkoztatásban és a rendelkezésre-állási támogatásban résztvevők számára is.

A 291 közfoglalkoztatott költsége 11 hónapra a járulékos költségekkel együtt összesen 375 millió forint. A szükséges önkormányzati önrész igény ebből 69,7 millió forint, ami a teljes keret 18 százaléka. A Magyar Államkincstártól a bér- és járulékköltségek 95 százaléka igényelhető vissza, ez jelentős mozgásteret nyit a foglalkoztatotti létszám növelésére. A költségvetés ez évben is tartalmazza a közfoglalkoztatottak szociális juttatásait is, így átvállalja az önkormányzat havi bérletük költségeit, és 4000 forintos havi meleg étkeztetési utalványt kapnak. A szervezési, mentális-szociális, munkaerőpiaci fejlesztés szolgáltatást a Prevenciós Központ végzi.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj