XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/02/10/bolcsodei-beiratkozas-folyamatosan-egesz-evben/

Témák A-Z

Bölcsődei beiratkozás: folyamatosan, egész évben

ARCHÍV | 2010. február 10. - Frissítve Egyéb

Húsz hetes kortól 3 éves korukig fogadják a gyerekeket a XIII. kerületi bölcsődék. Az ellátásról a Prevenciós Központ bölcsődei telephelyein és családi napközi hálózatán keresztül gondoskodik, amely telephelyeinek mindegyikén színvonalas környezetben és megfelelő gondozói háttérrel gondoskodik a legkisebbek elhelyezéséről.

Bölcsődéiben elsősorban azoknak a szülőknek a gyermekeknek tud helyet biztosítani a kerületi önkormányzat, akiknek a szülei munkát vállalnak, édesanyjuk nem marad otthon tovább a picivel, s a munkaerő-piacra – korábbi vagy új munkahelyére – való visszakerülés érdekében kéri az önkormányzatot a gondoskodás biztosításáról. A legtöbb esetben ezzel a szándékkal is kérik a szülők a felvételt, de emellett előfordul, hogy szociális körülményeik késztetik a jelentkezésre a családokat. Ilyenkor indokolt esetben rászorult gyermekek számára szintén teremt helyet az önkormányzat a legkisebbeket kiszolgáló kerületi intézmények valamelyikében.

Noha sokan azt gondolják, hogy a bölcsődébe,  családi napközibe csak évente egyszer lehet jelentkezni, ez a valóságban nem így van. Tévhit, hogy kizárólag szeptember 1-jétől lehet beíratni a kicsiket az intézményekbe, s aki nem jelentkezik időben, annak újabb egy esztendőt kell várnia. A XIII. kerületben bármikor kérhetik gyermekük bölcsődei, családi napközibe való  felvételét a szülők, így nem lehet „lecsúszni” a határidőről. A jelentkezés és az elbírálás egyaránt folyamatos, minden hónapban egyszer – méghozzá minden hónap második keddjén – bírálják el a kérelmeket, s a szabad helyek függvényében határozzák meg a felvehető kicsik számát.

Nem kell tartani attól sem, hogy a szeptemberben telt házzal működő bölcsődékben néhány hónap múltán ne lenne hely, a tapasztalatok szerint ugyanis rendre van üresedés. A lényeg, hogy nagyjából egy-két hónappal előbb adja be kérelmét a család, mielőtt szeretné nap mint nap bölcsődébe vinni a kicsit.

A szülőknek tehát be kell nyújtania a kitöltött formanyomtatványt a Prevenciós Központban (kapcsolattartó: Szűcs Bernadett), amelyben megjelölik azt, hogy melyik intézményt választják. A bölcsődék esetén a kerületi önkormányzat nem alkalmaz körzetesítést, azaz nincsenek előre meghatározva, hogy a lakások címük szerint melyik telephelyhez tartoznak. Éppen ezért mindig aszerint érdemes választania az édesanyának és az édesapának, hogy melyik helyszín található a legközelebb otthonukhoz, esetleg munkahelyükhöz. Lehetőség van arra is, hogy több bölcsődét nevezzen meg a jelentkező. A kérelemhez mellékelnie kell családnak a védőnő javaslatát, aki jól ismeri a gyermeket, s meg tudja róla állapítani, hogy a kisfiú vagy kislány alkalmas a közösségben lévő elhelyezésre, a kerületben lakik és minden szempontból javasolható a felvétele.

A XIII. kerületben egyébként kilenc telephelyen gondoskodnak arról, hogy korszerű, gyerekbarát környezetben tölthessék mindennapjaikat a 3 évesnél fiatalabbak. Naponta 1000 gyerek ellátását, fejlesztését és szórakozását tudja biztosítani az önkormányzat a különböző helyszíneken. A bölcsődék listáját és elérhetőségét honlapunkon megtalálják.

Míg korábban jellemző volt, hogy csak az utolsó, az óvodába kerülést megelőző esztendőben jártak bölcsődébe a legkisebbek, ma már nem mondható el, hogy túlnyomó többségben 2 éves korban szeretnék bölcsődei gondoskodásba adni gyereküket a szülők. Egyre többen kerülnek fiatalabb korban is az intézményekbe, s a szülők tapasztalják, hogy a gondozónők gondoskodása, fejlesztő munkája, a fejlesztő pedagógus segítsége sokat tehet hozzá a gyerekek fejlődéséhez.

A bölcsődei felvétel feltételeit részletesen olvashatják a Bölcsődei Felvételi Szabályzatban, amely szintén a Prevenciós Központ honlapján érhető el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj