XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/08/31/otven-kameraval-bovult-a-xiii-kerulet-videokameras-terfelugyeleti-rendszere/

Témák A-Z

Ötven kamerával bővült a XIII. kerület videokamerás térfelügyeleti rendszere

ARCHÍV | 2010. augusztus 31. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Dr. Tóth József országgyűlési képviselő a XIII. kerület polgármestere a rendezvényen áttekintést adott a 2000-ben induló program jelenlegi állásáról. Kiemelte, hogy az önkormányzat eddig összesen több mint 100 millió forintot költött a térfelügyeleti rendszerre, de ez egy olyan fejlesztés, amely jelentősen javítja a lakosság biztonságérzetét, ezért az önkormányzat nem sajnálja a befektetett összeget.

Dr. Ormos Attila rendőr ezredes kapitányságvezető megemlítette, hogy a kamerák által őrzött területeken kimutathatóan csökkent a bűncselekmények száma. Legutóbb a hétvégén fogták el egy Váci úti gépkocsi feltörés tettesét. Az új kamerákra vonatkozóan elmondta, hogy valamennyi helyet parancsnoktársaival személyesen jártak be, ezt követően tettek javaslatot elhelyezésükre.

A korábban kiépített rendszer alkalmazási területe a fejlesztést követően immár kiterjed a Szent István körút Nyugati tér felé eső szakaszára, a Gyöngyösi sétányra, a Gyermek térre, az Országbíró utcai lakótelepre, a Népfürdő utcai lakótelep jelentős részére, a Dagály Strandfürdő külső környezetére, és a Ditrói Mór utcára is, ahol újabb sétálóutca létesül.

A kerületi képviselő-testület tíz évvel ezelőtt döntött videokamerás térfigyelő rendszer létesítéséről. A kezdetben tíz kamerából és az intézkedések koordinálására szolgáló diszpécser központból álló hálózat 2000 decemberében kezdte meg működését és rövid időn belül igazolta a térfelügyeleti hálózat megteremtésére vonatkozó koncepció megalapozottságát. A közterületek biztonságosabbá válását bizonyító kedvező tapasztalatok, és a kerületben élő emberek kezdeményezései a térfelügyeleti rendszer folyamatos bővítésére inspirálták a döntéshozókat. A bővítés részben az önkormányzat költségvetéséből, részben pályázatok útján elnyert forrásokból valósult meg.

A 134 kamera közül 35 rögzített látóterű, a többi táv-vezérelhető, az adott igényeknek megfelelően fókuszálható. A kamerák környezetében feliratok figyelmeztetik a járókelőket a térfelügyeleti rendszer működésére. Az elmúlt tíz esztendő alatt lakossági panasz nem érkezett az önkormányzathoz a kamerák alkalmazása miatt. A rendszer üzemeltetéséhez kapcsolódó pozitív tapasztalatokra való tekintettel a kerületi lakosok visszatérően kezdeményezik a térfigyelő rendszer további fejlesztését.

A térfelügyeleti rendszer 24.00 órás üzemeltetését végző operátor központ folyamatos kapcsolatban áll a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányságának ügyeletével, a Fővárosi Közterület Felügyelet XIII. kerületi Alközpontjával, szükség esetén a kerületi Tűzoltó parancsnokság ügyeletével, a budapesti Mentőszolgálattal, és saját kivonuló szolgálattal is rendelkezik.

Az elmúlt években több száz kezdeményezés történt rendőri- és közterület felügyeleti intézkedésre rablás, gépjármű feltörés kísérlete, közlekedési szabálysértések, garázdaság, közlekedési baleset, közterületi rosszullét, illegális hulladéklerakás, falfirkálás, engedély nélküli árusítás, erőszakos kéregetés, tiltott helyen való prostitúció észlelésekor. Az üzemeltetést végzők több alkalommal tettek bejelentést a nagy erejű viharok következtében létrejött, közveszéllyel fenyegető helyzet észlelésekor a Tűzoltóság ügyeletére és közreműködtek a kialakult veszélyhelyzet elhárításában is.

A végrehajtott intézkedések száma a rendszer bővülésével párhuzamosan növekedett, gyakran eléri a havi 250-300 esetet. Az adatrögzítés együttműködési megállapodás értelmében a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság ügyeletén elhelyezett informatikai berendezéssel történik. A jogszabályi követelményeknek megfelelően kizárólag itt van mód adatmentésre, a rendkívüli eseményekkel kapcsolatban keletkező felvételek külső adathordozóra való átmásolására.

A XIII. kerületi Önkormányzat videokamerás térfelügyeleti rendszerének fejlesztése nem zárult le. A Képviselő-testület márciusi döntésnek megfelelően 2010. december 31-ig újabb 25 kamerával bővül a hálózat. A kerületi lakosság javaslatai, a rendőrség ajánlásai alapján folyamatban van a bővítés további területeinek kijelölése, a szükséges pénzügyi és műszaki feltételek megteremtése. A tervezett újabb fejlesztés beruházási értéke meghaladja a tizenkilenc millió forintot. Az önkormányzat a kerület közterületeinek biztonságosabbá tétele céljából a következő időszakban is számottevő forrásokat biztosít a videokamerás térfelügyeleti rendszer további fejlesztésére, és – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – pályázati támogatások elnyerésére is törekszik.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj