XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/11/09/elhunyt-dr-toth-szabolcs-a-kerulet-diszpolgara/

Témák A-Z

Elhunyt dr. Tóth Szabolcs, a XIII. kerület díszpolgára

ARCHÍV | 2010. november 09. - Frissítve Egyéb

A tudomány nagy alakjai nem mindig állnak reflektorfényben. Az emberi élet és tudat titokzatos világát kutatja elméjével és műszereivel, hogy kezét a klinikai gyakorlatban minél tökéletesebben és eredményesebben használhassa gyógyításra. Prof. Dr. Tóth Szabolcs díszpolgár az idegélettani, ideggyógyászati, idegsebészeti tudományág nemzetközileg ismert és elismert professzora volt.

Egy életre elkötelezte magát a gyógyítás szolgálatával: előbb több mint húsz éven át az Országos Idegsebészeti Klinikán dolgozott, majd Debrecenbe hívták az idegsebészeti klinikára egyetemi tanárnak, tanszékvezetőnek, és itt dolgozott egészen nyugállományba vonulásáig. Ezt követően a budapesti MÁV Kórház idegsebészeti osztályán folytatta pályafutását és  kutatásait, azok között a falak között, ahol szintén az idegsebészi pályát választó fiát tragikus körülmények között, egy műtét végrehajtása során bekövetkezett  fertőzés következtében elveszítette. 1961-ben a stockholmi idegsebészeti klinikán tett tanulmányutat. Négy évig az Európai Sztereotaktikus és Funkcionális Idegsebészeti Társaság alelnöke volt.
Munkásságáért 1971-ben Purkine díjjal tüntették ki, tudományos publikációinak száma csaknem kétszáz volt.

Prof. dr. Tóth Szabolcs 1999 óta volt a XIII. kerület díszpolgára. Nem csak a tudománynak élt, a közélet ügyei, a városrész fejlődésének perspektívái, a hétköznapok élhetőbbé tételének kérdései is foglalkoztatták.

Emlékét megőrizzük.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj