XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/12/13/ujabb-hetven-lakasos-berhaz-a-zsinor-utcaban/

Témák A-Z

Újabb hetven lakásos bérház a Zsinór utcában

ARCHÍV | 2010. december 13. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Nagy média és lakossági érdeklődés övezte a XIII. kerületi önkormányzat, Zsinór utca 38-40-ben kialakított bérházainak átadását. A hetven lakásból álló modern épületben, 16 garzon, 42 másfél vagy kétszobás, 12 pedig kettő, kettő és fél-három szobás ingatlanok kerületek kialakításra. Dr. Tóth József polgármester – ismertette az épület jellemzőit: ahol átlagosan 50,4 négyzetméteresek lakások kerültek kialakításra. Az épület teljes mértékben akadálymentesített,  két szárnyból áll, az egyik fele földszint + 4 emelet + tetőtér kialakítású, a másik földszint + 5 szintes. A projekt egyik nagy előnye, hogy 980 négyzetméternyi zöldterület, valamint 230 négyzetméternyi egyéb helyiség áll az itt élők rendelkezésére az ingatlanon belül.

Az új épület lakóegységeinek egy részét a szanálás során kiköltöztettek számára biztosítják, többségüket azonban pályázati úton hirdették meg. A lépcsőzetes lakáshoz jutásnak köszönhetően 150-200 család költözhet még akár az idén jobb körülmények közé. A rendszer lényege, hogy ezeket az otthonokat a régi bérlők számára hirdetik meg, s ily módon a felszabaduló otthonokat újabb családok számára ítélik oda.

A Zsinór utcai ház révén az önkormányzat teljesítette a 2006-2010 közötti időszakra kitűzött céljait, amelyben 200 lakás-bérlakás megvalósítása volt a cél. A 2010. december 9.-i testületi ülésen fogadták el az új lakás és helyiséggazdálkodási koncepciót, amelyben a XIII. kerületi önkormányzat az elkövetkezendő 2010-2014 közötti időszakban újabb 100 bérlakással kívánja növelni a jelenleg is, országosan egyedülálló bérlakásainak számát.
A Zsinór utcai bérház az Angyalföld-Újlipótváros-Vizafogó Vagyonkezelő Zrt. beruházásában és a Hérosz Zrt. kivitelezésében és tervezésében épült meg. Teljes egészében a kerületi önkormányzat finanszírozta a költségeket, összesen 1,3 milliárd forintot.

A soron következő beruházások helyszínének nagy része már ki van jelölve, így az elkövetkező években is tovább folytatódnak a bérházépítések a XIII. kerületben.

A Zsínór utcai bérház adatai

 

  • A telek alapterülete: 2672 négyzetméter
  • Beépített terület:     6500 négyzetméter
  • Zöldterület: 940 négyzetméter
  • Lakások száma: 70
  • A legkisebb lakás: 34 négyzetméter
  • A legnagyobb lakás: 80 négyzetméter
  • Átlagos lakásméret: 50,4 négyzetméter
  • Beruházás értéke: 1,3 milliárd forint
  • Beépített betonacél: 370 tonna
  • Felhasznált beton: 3400 köbméter
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj