XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/01/20/a-terveknek-megfeleloen-halad-a-radnoti-miklos-muvelodesi-kozpont-ram-beruhazasa-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

A terveknek megfelelően halad a Radnóti Miklós Művelődési Központ /RaM/ beruházása a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2011. január 20. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Az épületegyüttes elnevezésére kiírt pályázat alapján a XIII. kerülethez többszörösen kötődő költőről Radnóti Miklós Művelődési Központ /RaM/ nevet kapta.

A közösségi ház színvonalas megvalósítása érdekében kiírt ötletpályázatot a Vadász és Társai Építőművész Kft. nyert el. Az ötletpályázatot kiírása során követelmény volt, hogy az intézményben a közművelődési és rekreációs rendeltetés harmóniáját, gazdaságos működtetését az épületegyüttes tagolásával kell biztosítani. A beruházási célokmány, mely tartalmazza az előkészítési, tervezési díjakat, az építészeti munkákat, az első berendezések beszerzési költségeit, összességében 3,5 milliárd Ft költségkerettel számol. Az Önkormányzat nyílt, uniós közbeszerzési eljárást írt ki, melyet a Magyar Építő Zrt. nyert el.

A nyílt, uniós közbeszerzési eljárás előírta egy 500-600 férőhelyes zenei-, színházi- és sportesemények megtartására is alkalmas rendezvényterem megépítését. A többcélú terem mozgatható nézőtere révén alkalmas komplex színházi és egész estés művészeti és könnyűzenei produkciók befogadására és rendezésére, a civil szervezetek eseményeinek szervezésére, fiatalok és idősek számára tervezett programok lebonyolítására.

A közösségi ház épületegyüttese egy központi magot körülvevő, különálló, de összekapcsolt épületekből tevődik össze. A Pannónia utcai oldalon található, az ovális alakú RaM Colosseum nevet kapott multifunkcionális rendezvényterem, amely alatt a pinceszint, gépészeti területek, raktárak találhatók. A földszinti nézőtér 450 m2-es, az első emeleti galériával együtt 600 fő befogadására alkalmas, a színpad: 270 m2-es. A multifunkcionális terem úgy kerül kialakításra, hogy a mozgatható nézőtere révén színházi előadásokra is, de a nézőteret és a színpadot egy síkba hozhatóan nagyobb közösségi rendezvényekre is (pl: szalagavató bálok stb.) alkalmazható lesz. Az emeleti szinten irodák, a nézőtér fölé belógó galéria rész, öltözők, vizesblokkok és egyéb kiszolgáló helyiségek lesznek.

Pannónia utcai oldalon rekreációs funkcióval három nagyobb tornaterem épül a hozzájuk tartozó öltözőkkel, vizesblokkokkal és irodákkal együtt. A Kárpát utcai oldalon egy könyvtár és az önkormányzat új idősek klubja kerül kialakításra közös 100 m2-es terasszal. A Kárpát utca – Bessenyei utca sarok egy minden igényt kielégítő éttermet foglal magába, 70 m2-es főzőkonyhával. Tartalmazza az épületet kiszolgáló közös helyiségeket (ruhatár, mozgássérült WC és egyéb vizesblokkok) is. A központi mag közepén elhelyezkedő átriumot, előcsarnok veszi körül, ami kiállító teremként is funkcionálhat.

A közösségi ház hűtési- fűtési és szellőztetési rendszerének ellátását túlnyomó részt alternatív energiaforrásból biztosítja. A klimatizált épületben számítógép vezéreli a környezetkímélő levegő-levegő hőszivattyús rendszert. A megközelíthetőségét a tömegközlekedési eszközökön kívül, mintegy 2500 m2-es,100 gépkocsi befogadására alkalmas terepszint alatti garázs biztosítja. Az építkezés során nagy figyelmet fordítunk a környezet megóvására, a tervezés során külön szempont volt a meglévő faállomány védelme. A beruházás befejezésével jelentős zöldfelületekkel és minőségben megújult faállománnyal gazdagodik kerületünk.

Az épület üzemeltetését a XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. fogja végezni. Az épület üzemeltetésére kiírt pályázat multifunkcionális és az éttermi szárnyának nyertese az Experidance Produkció lett. A könyvtárat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bérleti szerződés keretében üzemelteti. A rekreációs szárny jelenleg pályáztatás alatt van.

Az épület tervezett átadása 2011. április. Jelenleg szerkezetkész, a homlokzati nyílászárók, a homlokzati hőszigetelése elkészült. A zöldtetőkön már csak a kertészeti munkák vannak hátra. Az épületen belül a falburkolások befejezésükhöz közelednek. Az erősáram vezetékezése, szerelvényezése megtörtént, gyengeáramú szerelések készültségi foka 80 %-os. A kivitelezési munkákat az időjárás nem befolyásolja, az épület belül már fűtött. A multifunkcionális teremben helyére került a dönthető, lépcsőzhető nézőtér, üzempróbái rövidesen megkezdődnek. Megfelelő ütemben halad a színháztechnikai berendezések elhelyezése, a hangosítás és a fénytechnikai rendszerek kiépítése.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj