XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/03/07/nott-a-lakasfenntartasi-tamogatas-osszege-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Nőtt a lakásfenntartási támogatás összege a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2011. március 07. - Frissítve Egyéb

A  módosított szociális rendelet megkülönböztetett figyelmet fordít  az időskorúakra és a nagycsaládosokra. Különös hangsúlyt kapott a lakhatási kiadások enyhítése és a gyógyszer költségekhez való hozzájárulás. A módosításokban az a szándék fogalmazódott meg, hogy a támogatások felhasználása célzott és ellenőrizhető legyen. Amennyiben a jogosult a készpénz segélyt nem rendeltetésének megfelelően használja fel, akkor készpénz helyett élelmiszert, ruhaneműt, a háztartás viteléhez szükséges egyéb dolgokat vásárolnak számára és segítik  otthona közüzemi díjainak kifizetését.

A méltányosságból adható közgyógyellátási igazolványra való jogosultság 75. évről 70. évre csökkent. A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére – egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához – az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások kompenzálását szolgáló hozzájárulás. A rendelet módosítást követően (az eddigi 75. helyett) közgyógyellátási igazolványt kaphat  a 70. életévét betöltött állampolgár. Feltétel, hogy a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátási szükséglete meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át (4275 Ft.), feltéve, hogy családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 450 %-át (128 250 Ft.) nem haladja meg.

A méltányossági lakásfenntartási támogatás havi összege 6500 Ft-ról 7000 Ft-ra nőtt.

A helyi lakásfenntartási támogatás feltételeinek helyi rendeletbe foglalásakor az Önkormányzat arra törekedett, hogy a normatív ellátottakon túl a szociálisan rászorulók se essenek ki a rendszerből. Helyi lakásfenntartási támogatás annak nyújtható, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát (ez jelenleg 57 000 forint). A támogatás további feltétele, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége elérje, vagy meghaladja a távfűtéses lakás esetén 10 %-át, egyéb lakás esetében a 15 %-át.

A módosított szociális rendelet egyszeri, december hónapban igénybe vehető fűtési támogatást tesz lehetővé a 62. életévüket betöltött, valamint a három-, vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládos bérlőknek, lakás tulajdonosoknak, legfeljebb 15 000 Ft. mértékig. Az eljárás kérelemre indul, melynek a formanyomtatványa a www.budapest13.hu önkormányzati honlapon megtalálható és az  ügyfélszolgálati irodán is elérhető.

Az új szociális rendelet a fenti támogatási formák mellett egyszeri, 5000 Ft. összegű támogatást vezetett be  a kerületi átlagnyugdíj 50%-át nem meghaladó nyugdíjjal rendelkező helyi nyugdíjasok számára, egyelőre a  2011. évben. Az elfogadott pénzbeli támogatás egy új támogatási forma első szakasza. Az a saját jogú nyugdíjas, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által megadott kerületi átlagnyugdíj mértékét, decemberben egyszeri 5 000 Ft. összegű támogatásban részesül. Ez az eljárás is kérelemre indul. A saját jogú kerületi nyugdíjasok száma jelenleg 30 239 fő, a kerületi átlagnyugdíj összege 105 267 Ft.

A szociális ellátásokat a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni, függetlenül attól, hogy a nyilatkozatok alapján közös háztartást vezetnek-e vagy sem. A nyújtandó támogatásokat úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj