XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/04/11/dery-tibor-emlektablajanak-felavatasa/

Témák A-Z

Déry Tibor emléktáblájának felavatása

ARCHÍV | 2011. április 11. - Frissítve Kulturális hírek

Az avató ünnepségen megjelent dr. Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, Holopné Schramek Kornélia és Hiszékeny Dezső alpolgármesterek, Sági Judit, az Önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottságának elnöke, Hajdú Györgyné, a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztályának vezetője, valamint a kerület több kulturális és civil szerveződésének képviselője.

Dr. Tóth József polgármester avató beszédében örömének adott hangot amiatt, hogy ismét növekedett Újlipótváros emléktáblával megjelölt épületeinek száma. –Most egy nyughatatlan, kalandos életű és jelentős életművet hátrahagyó XX. századi hírességnek állítunk emléket –mondta  a polgármester, megemlítve, hogy ebben az esztendőben ünnepeljük Déry Tibor születésének 107. évfordulóját. Dr. Tóth József  az irodalmi hagyaték méltatása mellett fontosnak tartotta kiemelni az  író cselekvő humanizmusát, és a következményekkel nem törődő igazság szeretetét. – Déry Tibor a vészkorszakban hamis papírokkal segítette az üldözötteket, a nézeteiért szabadságvesztésre ítélték a felszabadulás előtt, majd az 1956. évi forradalom leverését követően is, ám egész életében következetesen képviselte meggyőződését. Örülök annak, hogy olyan személyiségek mellett, mint Kassák Lajos, Kéthly Anna, Heltai Jenő, Bálint György, Zelk Zoltán, Radnóti Miklós és mások, immár Déry Tibornak is van emléktáblája Újlipótvárosban.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese, dr. Wernitzer Júlia az író alakját felidézve annak a reményének adott hangot, hogy Déry Tibor művei iránt nem szűnik meg az érdeklődés, és a mai olvasók is felfedezik életművének időt álló értékeit és szépségét.  A beszédek elhangzását követően koszorúzásra került sor. Az avató ünnepséget a Déry Tibor Képzelt Riport egy amerikai pop-fesztiválról című művéből készült zenés játék dalai foglalták keretbe: előbb a Valaki mondja meg című dal, befejezésül pedig az És mi arra születtünk című finálé hangzott el, hangfelvételről. Tekintse meg galériánkat!

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj