XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/04/14/tisztelges-sampaio-garrido-es-carlos-branquinho-emleke-elott/

Témák A-Z

Tisztelgés Sampaio Garrido és Carlos Branquinho emléke előtt

ARCHÍV | 2011. április 14. - Frissítve Kulturális hírek

Az avató ünnepség megnyitását követően Radó Gábor, a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztályának vezető-főtanácsosa köszöntötte a megjelent személyiségeket: António Jorge Mendest, a Portugál Köztársaság magyarországi nagykövetét, Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, dr. Tóth József polgármestert, országgyűlési képviselőt, Holopné Schramek Kornélia alpolgármestert, Vámos Györgyöt, a Carl Lutz Alapítvány elnökét és mindazokat, akik a meghívást elfogadva kitüntették jelenlétükkel az egybegyűlteket. Ezt követően dr. Tóth József polgármesternek adta át a szót, aki avató beszédében felidézte az 1944. évi nyilas hatalomátvételt követő eseményeket. – Szükséges-e napjainkban a holokausztról beszélni? – tette fel a kérdést a polgármester, majd meg is válaszolta azt. – Kötelességünk emlékezni és másokat is emlékeztetni a magyar történelem legszégyenteljesebb időszakára, hogy többé ne ismétlődhessen meg mindaz, ami akkor történt. Magyarország német megszállása és a nyilas rémuralom idején Sampaio Garrido és Carlos Branquinho portugál diplomaták közel ezer ember életét mentették meg. Köztük volt Tom Lantos későbbi apósa, Tillemann Sebestyén, a csepeli gyáróriás tulajdonosa, Weiss Manfréd és az akkor tizenéves Gábor Zsa-Zsa, családjaikkal együtt. Dr. Tóth József József Attila: Thomas Mann köszöntése című versét idézve kijelentette: – Minden tisztességes demokratának tudnia kell, hogy a nyilasok elleni állásfoglalás nem zsidó ügy. Valamennyiünk ügye.

A következő ünnepi szónok, António Jorge Mendes, a Portugál Köztársaság magyarországi nagykövete említést tett arról, hogy nem sokkal Magyarországra történt megérkezését követően abban a megtiszteltetésben volt része, hogy a Wesselényi utcai nagyzsinagógában róhatta le kegyeletét a most emléktáblán is megörökített két egykori portugál diplomata hőstette előtt. – Sampaio Garrido és Carlos Branquinho erkölcsi nagysága örök példaképül szolgál minden ember számára – mondotta a nagykövet, majd egy perces néma főhajtásra kérte a jelenlévőket.

A főhajtás után Körmendy Ferenc, a Carl Lutz Alapítvány képviselője mondott ünnepi beszédet. – Ha erre sétálok majd az unokámmal, megmutatom majd a táblát, és elmondom, hogy ki volt és mit tett a magyar zsidóságért ez a két ember. Emlékük elevenen fog élni az utánunk következő generációkban is.

Az ünnepi beszédek elhangzását követően a Portugál Köztársaság nagykövete, és a XIII. Kerületi Önkormányzat polgármestere leplezték le az emléktáblát, majd az esemény koszorúzással ért véget. Tekintse meg az eseményről készült galériánkat!

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj