XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/06/23/made-in-angyalfold-tripolisz-100/

Témák A-Z

[made in] Angyalföld – Tripolisz 100?

ARCHÍV | 2011. június 23. - Frissítve Városfejlesztési hírek

-Jelen kiállítás egy, a gyűjteményben 2009-ben elindított sorozat második részeként valósul meg – mondotta a kiállítás-megnyitó bevezetőjében Maczó Balázs muzeológus, az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.  –Az a célunk, hogy Budapest XIII. kerületének különböző részeit legjellemzőbb tulajdonságaikon keresztül mutassuk be; most, a Bauhaus Újlipótváros után Angyalföld került a középpontba. A fotókiállítás-sorozat jelenkutatásként valósul meg, egyben dokumentáljuk az adott korabeli állapotokat, a téma feldolgozását pedig egy-egy  tárlat formájában tárjuk a közönség elé. Lehetőség szerint, afféle „külső tárlatvezetésként” helytörténeti sétát is építünk a kiállításra, amikor is valóságos állapotukban tekinthetik meg az érdeklődők a kiállítás témáját jelentő objektumokat. A kiállításon több mint 60 művészi fotográfia látható, húsznál több egykori ipari létesítményről.

Arató György XIII. kerületi főépítész megnyitó beszédében felidézte a rendszerváltás időszakát, amikor a privatizációs hullám áldozatául esett nagy múltú angyalföldi gyárak és  üzemek  új tulajdonosait nem az ipari termelés folytatásának vágya, hanem mindössze fejleszthető ingatlanok megszerzése foglalkoztatta. A rombolást azonban vitathatatlan építkezés követte – hangsúlyozta a főépítész. – Az elmúlt húsz esztendő alatt több mint 180 milliárd forint értékű beruházás történt a Váci út két oldalán, amelyet ma már egyesek „irodaház sugárútként” emlegetnek, és amelynek kétszer három sávján nagyobb forgalom bonyolódik, mint sok autópályán. A fejlődés ma is töretlen, szinte nem múlik el hónap újabb irodaépületek megvalósítására vonatkozó, jelentős invesztícióval járó engedély kérelmek fogadása nélkül.

A [made in] Angyalföld kiállításhoz kapcsolódva megtekinthető  a Tripolisz 100? című kamara kiállítás is az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben. „Tripolisz” egy munkástelep volt Angyalföld szívében, ami 2011-ben ünnepelné 100. évfordulóját. A cím után illesztett kérdőjel arra utal, hogy a centenárium megünneplésére valójában 2015-ben kellene sort keríteni, hiszen az egykor híres városrész jellegzetes, zöld tornácos házaiba csak 1915-ben költözhettek be az első lakók. Az egykori lakótelep utolsó házait is lebontották a hetvenes években: a kamara kiállításon bemutatott konyha-rekonstrukció és más tárgyi emlékek azonban ma is megidézik az egykori Tripolisz hangulatát.   Mindkét kiállítás december 31-ig látogatható a Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási idejében. Képeink a kiállítás megnyitóján készültek: tekintse meg galériánkat!

A kiállítást rendezte: Maczó Balázs, muzeológus

Munkatárs: Varga Máté, muzeológus

Fényképész: Bujnovszky Tamás, építészeti fotográfus

Installáció: Horváth Ádám, Unique Method Kft

Grafikai szerkesztés: Tárkányi Szabolcs

Nyomtatás: Savix Team

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj