XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/07/13/az-elso-fel-ev-merlege/

Témák A-Z

Az első fél év mérlege

ARCHÍV | 2011. július 13. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Dr. Tóth József az elmúlt hónapok eseményeit áttekintve elmondta, hogy az önkormányzati választást követő első hónapok ezúttal is a programalkotás, a rendeletalkotás, és a költségvetés megteremtésének jegyében teltek. A Képviselő-testület kinyilvánított szándéka szerint a következő négy esztendőben az értékőrzés és a megújítás-, valamint a kerületben élők szociális biztonságának fenntartása, a természeti és az épített környezet továbbfejlesztése mentén folyik a munka. Bár a világgazdasági válság napjainkban is erőteljesen érezteti hatását, nem utolsó sorban az állami szerepvállalás mérséklődésében, a XIII. kerület szilárd és megbízható alapokra építkezhet.

Gyarapodó vagyon, növekvő szociális biztonság

Mint ismeretes, a kerület vagyona az elmúlt években tovább gyarapodott, és napjainkra 85 milliárd forintra nőtt, miközben az Önkormányzatnak nincsenek adósságai. A 14 fejezetből álló, 213 feladatot tartalmazó Közösen a XIII. kerületért program végrehajtása megkezdődött, és a munka első eredményei máris jól láthatóak. A Képviselő-testület más, fontos koncepciók mellett elfogadta a kerület Bűnmegelőzési-, Informatikai-, Ifjúságpolitikai-, Esélyegyenlőségi-, Szociális-, Egészségügyi-, és AngyalZöld programját, a rendelet alkotási tevékenység keretében pedig két szabályozási terv módosítása mellett további más, fontos döntések születtek. Egyedülálló módon kerületünkben jelentősen, 28.5%-kal növekedett a szociális kiadásokra fordítható költségvetési keret. A margitszigeti napközis tábor mintegy 300 kerületi iskolás nyári vakációját biztosítja, és bővült a nyári szociális étkeztetésben részesülő gyermekek köre is. Szeptemberben 100 új bölcsődei és óvodai férőhely átadására kerül sor a kerület legifjabb lakóinak, a kismamák részére utazási hozzájárulást, ingyenes számítógép-kezelői tanfolyamot, a családoknak internet előfizetési támogatást biztosít az Önkormányzat. Szeptemberben megnyitja kapuját kerületünk első kétnyelvű óvodája is, az Üteg utcában. A kerületi fenntartású iskolákban immár két éve használják a diákok és tanáraik a legkorszerűbb digitális táblákat, a négy önkormányzati gimnázium végzősei közül az idén az érettségizők 19.7% -a ért el kiváló eredményt.

Pezsgő kulturális élet

Az Önkormányzat saját, 3.5 milliárdos beruházása a terveknek megfelelően elkészült: április 14-én, hatalmas érdeklődés mellett megnyitotta kapuit a Radnóti Miklós Művelődési Központ, a mind népszerűbb RaM, amely a megnyitása óta immár új könyvtárral, és az időskorúak kulturálódását, társas kapcsolatait szolgáló Őszikék Klubjával várja a kerület, és a főváros lakóit. Elkezdődött az ingyenes WiFi program végrehajtása, amelynek eredményeként immár hat körzetben díjtalanul használhatják az internetet a kerület lakói. Befejezéséhez közelít az Önkormányzat fenntartásában működő kerületi egészségügyi hálózat ingatlanjainak felújítási programja, megtörtént a fogászati ellátás – sikeresnek bizonyuló – privatizációja, tovább folytatódik a kerületi lakosok ingyenes egészségügyi szűrővizsgálata. A fiatal lányok részére ingyenes HPV oltást biztosít az Önkormányzat. Számos biztató jelét láthatjuk a kerületi gazdasági vállalkozások élénkülésének: a közelmúltban több új beruházás kezdődött a XIII. kerületben, amelyek közül jelentőségét tekintve kiemelkedik a belga beruházásban, a Váci út – Föveny utca sarkán épülő 50 milliárd forintos ingatlanfejlesztés, és a  Skanska  Kassák Lajos utcai irodaépületének alapkő letétele. Az AngyalZöld program keretében az első fél évben 777 új facsemete elültetésére került sor, ami több, mint kétszerese a főváros ilyen irányú fejlesztésének, és tovább folytatódott a szelektív hulladékgyűjtési program is.  Említést érdemel, hogy április elsejétől az Önkormányzat saját gazdasági társasága végzi a fizető parkoltatást, ami forrásokat biztosít majd az útfenntartáshoz, korszerűsítéshez. Az első fél év krónikájához tartozik az is, hogy gazdag kulturális programmal emlékeztek alapításuk 100. évfordulójára a Csata Utcai-, és a Pannónia Utcai Általános Iskolák, valamint a Vasas Sport Club.

Elismerésekben sem volt hiány

Önkormányzatunk elnyerte a Magyar Minőség Háza Díjat, a Kerékpáros-barát Település elismerő oklevelet, az önkormányzati honlap különdíjat kapott, és szociális területen elismerést váltott ki a Legkiválóbb gyakorlatok című, a romák felzárkóztatására irányuló  önkormányzati pályázatunk. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban immár rendszeres előadásokkal várja a közönséget az A-13 Színház társulata, és három új  emléktábla felavatására is sor került az elmúlt hónapokban. Az eredmények mellett sajnos visszaesésről kell beszámolni a közfoglalkoztatás terén: az új szabályok jelentősen visszavetették, mintegy harmadára csökkentették a foglalkoztatható személyek számát.

A helyi médiumok munkatársainak kérdéseire válaszolva dr. Prehlik Lajos jegyző elmondta, hogy a hír igaz: a munkaidőn kívül megtartott házasságkötésekért immár fizetniük kell a házasulóknak, a díj mértéke azonban az alsó határon lett megállapítva. Borszéki Gyula alpolgármester a Pozsonyi út körút felé eső szakaszának korszerűsítésével kapcsolatban beszámolt arról, hogy folyik a lakossági egyeztetés, ami a tervek bizonyos módosítását eredményezheti, ám ezt követően ősszel megkezdődhet a munka. Az egészségügyi ellátó rendszer rekonstrukciójával összefüggésben Holopné Schramek Kornélia alpolgármester emlékeztetett arra, hogy miközben az önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények évente 400 000 beteget fogadnak, immár negyven százalékos az előjegyzési rendszerben ellátott személyek száma.

A tájékoztatót követően a jelenlévő újságírók és a kerület vezetői kötetlen beszélgetés keretében cserélték ki tapasztalataikat a választások óta eltelt első fél év eseményeiről, a helyi média előtt álló tájékoztatási feladatokról.
Arról, hogy pontosan hol tartunk a Közösen a XIII. kerületért ciklusprogram végrehajtásában, itt tájékozódhatnak részletesen.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj