XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/07/30/uj-szokokut-a-jozsef-attila-teren-veglegesites-elott-a-pozsonyi-ut-felujitasanak-terve/

Témák A-Z

Új szökőkút a József Attila téren – véglegesítés előtt a Pozsonyi út felújításának terve

ARCHÍV | 2011. július 30. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Az Önkormányzathoz, a városrész önkormányzati képviselőihez és a tervezőhöz érkezett javaslatok áttekintése jelenleg is folyamatban van: a tervek véglegesítése előtt, 2011. augusztus 4-én csütörtökön újabb lakossági fórumra került sor a Herman Ottó Általános Iskolában.
Tekintettel arra, hogy a Pozsonyi út nem csak közlekedési útvonal, hanem a városrész lakóinak korzója is, az Önkormányzat különös gondot fordít a rekonstrukcióval létrejövő megújult közterület funkcióinak lehető legoptimálisabb kiteljesítésére. A forgalomcsillapítás és a zöld felületek megnövelése nem változtat majd az út felületének jelenlegi méretein – ám a kereszteződésekben kialakításra kerülő úgynevezett parkolási fülek a meglévő parkolóhelyek minimális csökkentésével járnak. Dr. Tóth József polgármester kezdeményezte a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy a Pozsonyi út rekonstrukcióval érintett szakaszának lakói a részükre biztosított matricával ingyenesen parkolhassanak az alsó rakparton, ahová – a járművek biztonságos parkoltatása céljából – az Önkormányzat térfelügyeleti kamerákat fog telepíteni. A vállalkozások részére árurakodó parkolók kijelölésére kerül sor, és megfelelő mennyiségű mozgáskorlátozott parkolóhelyet is létesítenek a kivitelezők. A lakossági vélemények eredményeként külön kerékpárút kijelölésére nem kerül sor, baleset megelőzési célból viszont az útkereszteződésekben felfestett piktogramok figyelmezetnek majd a kerékpárosok jelenlétére. A járdákat a korábbi aszfaltszőnyeg helyett térkővel burkolják, ami szebb, és szükség esetén nyomtalanul helyreállítható alépítményi beavatkozásokra nyújt lehetőséget. A körülbelül két hónaposra tervezett munkálatok befejezését követően szebb, élhetőbb közterülettel gazdagodik Újlipótváros, aminek nem csak az itt élők, hanem a városrészt felkereső látogatók is csak a hasznát látják majd. A beruházásra a Közösen a XIII. kerületért programon belül, a széleskörű társadalmi vitát követően elfogadott Integrált városfejlesztési koncepcióban meghatározottak szerint kerül sor. Az említett dokumentumokban foglaltak alapján, a kerületi szökőkút-program folytatásaként megkezdődött a kerület legújabb, a József Attila térre tervezett szökőkútjának kivitelezése is. A tér középső részére, a burkolat szintjén két, háromszög alakú, tükörképesen elhelyezett, sokfúvókás szökőkutat telepítenek: a szerkezetnek vízjáték és díszvilágítás funkciója is lesz. A környék lakói várhatóan már augusztusban  élvezhetik majd az új műalkotás produkcióját.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj