XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/08/09/elkeszult-a-pozsonyi-ut-felujitasanak-terve/

Témák A-Z

Elkészült a Pozsonyi út felújításának terve

ARCHÍV | 2011. augusztus 09. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Változtatások a lakosság kérésére

A Herman Ottó Általános Iskolában  megrendezett lakossági fórum résztvevői megnyugvással fogadták, hogy a lakossági véleményeket az önkormányzat messzemenően respektálta. Így például – az eredeti tervekkel szemben – a változások nem érintik a Katona József utca megszokott forgalmi rendjét, és elkülönített kerékpáros-sáv sem létesül az útburkolat felújításakor. A jelenlévők egyetértésével találkoztak azok az önkormányzati intézkedések is, amelyek eredményeként a szabályos parkolóhelyek száma nem csökken és a fővárosnál kezdeményezték, hogy a kerületi matricával rendelkezők az  alsó rakpartot díjfizetés nélkül vehessék igénybe. A terv véglegesítésével immár minden akadály elhárult a munkálatok megkezdése elől: a kivitelező közbeszerzési eljáráson való kiválasztása megtörtént, és augusztus utolsó napjaiban elkezdődik a tervben foglaltak megvalósítása. A Pozsonyi úti lakók és kereskedők a munkálatok megkezdésének időpontjáról és ütemezéséről előzetesen tájékoztatás kapnak.

A túlnyomó többség támogatja a fejlesztést

A területhasználó kerületi lakosok kérdezőbiztossal történő megkérdezésére 2011. július 25-31 között került sor a Pozsonyi út Szent István körút és Radnóti Miklós utca közötti szakaszán illetve a szomszédos utcákban. A felmérés során a kérdezőbiztosok 579 járókelőt szólítottak meg, akik közül 379 fő (65%) volt kerületi lakos. A megkérdezett kerületi lakosok köréből állították össze az elemezésben szereplő mintát, mely nemek közti és korcsoportos megoszlás tekintetében reprezentálja a kerületi lakosság egészét. A megkérdezések során kiderült, hogy a területet használó, többségükben az érintett utcák által határolt tömbökben lakó válaszadók között mintegy háromszor magasabb a kerületi átlagnál a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. A Pozsonyi út környékének magas társadalmi státusza miatt az eredmény nem meglepő.

Mivel a felmérés célja volt, hogy hangsúlyosan jelenítse meg a tervezett felújítással közvetlenül érintett lakók véleményét, a kutatást végzők a  mintának ezt a sajátosságát megtartották. Az értékelt vélemények között így 70%-ban a közvetlenül érintett lakók véleménye szerepel (235 fő) akik a területen élő lakosság 9,6 %-át teszik ki. A kérdezőbiztosok megállapítása szerint a megkérdezettek jelentős többsége hallott már a felújítási szándékról: az összes megkérdezett körében 68%, míg az érintett területen élők körében 77% volt azok aránya akik az elképzelésről rendelkeztek információval.

Mind az összes megkérdezett, mind a Pozsonyi út menti tömbben élők körében 80%-os az a vélekedés, hogy a felújítás szükséges. A beruházást mindössze a megkérdezettek 13 illetve 14 százaléka nem tartja szükségesnek.

Mit mutatnak a kutatás eredményei?

A közterületi fejlesztések közül a megkérdezettek a fasorok felújítását és új zöldfelületek kialakítását egyaránt magas arányban tarották döntő fontosságúnak. Szintén sokak véleménye szerint döntő fontosságú az ebürülék gyűjtő edények kihelyezése és a járdák felújítása. Ötödik helyen szerepel falfirkák eltüntetésének feladata amit az útburkolatok felújítása követ. Arra a kérdésre, hogy milyen egyéb közterületi fejlesztéseket javasolnak, a válaszadók legnagyobb arányban a parkolás lehetőségének javításával, illetve köztisztasággal kapcsolatos tennivalókat fogalmaztak meg. De sokan szükségesnek tartják  a közbiztonsággal, új közterületi funkciókkal, az utca arculatával, a forgalomcsillapítással és a zöldfelületek növelésével kapcsolatos – a tervekben szereplő – tennivalók végrehajtását is.  A közvéleménykutatás legfontosabb eredményeit a kutatók diagramokon ábrázolták: a mellékelt dokumentumok megnyitásával  olvasóink is megismerkedhetnek a kutatás eredményeivel és megtekinthetik az immár végleges kiviteli tervet is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj