XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/01/25/sikeres-a-kozosen-a-xiii-keruletert-program-idoaranyos-vegrehajtasa/

Témák A-Z

Sikeres a „Közösen a XIII. kerületért” program időarányos végrehajtása

ARCHÍV | 2013. január 25. - Frissítve Városfejlesztési hírek

A betervezett 215 program kétharmada teljesült, a továbbiak többsége megvalósítás alatt áll. A végzett munkát ismerte el az a 2011-ben és 2012-ben kapott összesen 17 elismerés (díj, különdíj, oklevél), melyet szakmai szervezetek adományoztak az önkormányzatnak. 

A kedvezőtlen külső körülmények ellenére a testület nem mond le a „Közösen a XIII. kerületért” program célkitűzéseinek végrehajtásáról, határozott szándékát fejezte ki a feladatok megvalósítására. Az oktatás területén végrehajtott államosítás következtében néhány betervezett feladatot a jövőben elhagy. 

A szociálpolitika területén a lakosságot kedvezőtlenül ért hatások ellensúlyozásaként a XIII. kerület öt jelentős intézkedéssel bővítette a szolgáltatásait, közte: bővítette a közgyógyellátásban részesülők körét, a feltételek enyhítésével közel 1500 idős emberen segített. A lakásfenntartási támogatás összegének megemelésével havonta, átlag több mint 3800 családot részesített ellátásban. 100 új férőhely kialakításával biztosítja az évek óta 1100 feletti születésszámból adódó 0-3 éves korú gyermekek bölcsődei elhelyezése iránti igényeket, mely továbbra is ingyenes. 

Sikeres volt az oktatási ágazat teljesítménye is. Az ellátást segítette a Madarász Viktor, a Futár, a Zöld Ág és a Pitypang tagóvoda rekonstrukciója, illetve felépítése. Az összes szaktanterembe interaktív táblát szereltek, megkezdte működését az angol-magyar kéttannyelvű óvoda. Az ingyenes lakossági angol nyelvű képzés megszervezése is segítette a ma már elengedhetetlen ismeretek megszerzését. 

A további területekkel foglalkozó fejezetekben eltervezett feladatok végrehajtása is eredményes volt. A több mint 11 ezer kerületi kártya tulajdonos közül 1129 lakos kapott ingyenes hozzáférést a wifi rendszerű interneten, hat közterületen és négy közintézményben. Folytattuk az egyedülálló egészségmegőrző szűrőprogramot. Rendszeresek a prevenciós jellegű szűréseink, jelentősen bővítettük a védőoltásban részesülő fiatalok és idősek körét. Úszóbérlettel segítjük az idősek egészségmegőrzését. Az ebben a ciklusban átadott Radnóti Miklós Művelődési Központunkat ezidáig, több mint 150 ezren látogatták. 

Jelentős közterületeink újultak meg, közte a Pozsonyi út, az Országbíró lakótelep és a Vizafogó lakótelep első üteme. Pihenőparkot alakítottunk ki a Wahrmann Mór közben, szökőkút épült a József Attila téren, az Országbíró sétányon és a Debreceni parkban. 

A következő időszakra szóló feladatok:

Élhető városi környezet, elsősorban a „Közösen a XIII. kerületért” program megvalósításával. Az önkormányzati törvényből adódó lehetőség minél teljesebb kihasználása, főként a városüzemeltetés, a szociális és egészségügyi szolgáltatások területén. Közép- és hosszú távú városfejlesztési terv készítése a 2029-2033-as évekig. A korábban elért és megvalósult értékek megőrzése, védelme.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj