XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/01/30/sikeres-volt-a-hetvegi-civil-nap/

Témák A-Z

Sikeres volt a hétvégi Civil Nap

ARCHÍV | 2013. január 30. - Frissítve Kulturális hírek

Január 26-án az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban tartották a Civil Szervezetek Napja rendezvényt, amelyet dr. Tóth József a kerület polgármestere és országgyűlési képviselője nyitott meg. Köszöntőjében említést tett arról, hogy a jelenlévők tízezer főt képviselnek, ugyanis ennyien alkotják a kerületi civil mozgalmat. Megemlítette, hogy a civil rendelet megalkotásával elsők voltunk a fővárosban és abban is, hogy a törvényi változás óta elsőként újítottuk azt meg. Az önkormányzatnak 90 szervezettel van rendszeres kapcsolata, folytatta az ismertetést, majd megköszönte azok közreműködését, akik részt vettek a rendezvény előkészítésében. 

Ezt követően rátért az önkormányzat kisebbségi politikájának fő elemeire: 

  • A megváltozott önkormányzati törvényből adódóan a kerületben nagyobb hangsúlyt kapnak a városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok.
  •  

  • A tennivalókat a civil szervezetekkel szorosan összefogva lehet csak megvalósítani, látva, hogy az önkormányzat és a civil szervezetek egyre jobban egymásra vannak utalva.
  •  

  • 1938-ban alakult meg a XIII. kerület, azaz ez évben 75. évfordulóját ünnepeljük önálló közigazgatási egységgé válásunknak. Felkérte a résztvevőket, hogy aktívan vegyenek részt ebben a folyamatban.
  •  

A délelőtt fontos eseménye volt a Civil szakmai fórum. Ezen tájékoztató hangzott el az önkormányzatokat érintő átalakításokról dr. Tóth József előadásában. Gosztonyi Géza, a Budapest Szociális Forrásközpont igazgatója „Együtt működni muszáj!” címmel a civilbarát önkormányzat és az önkormányzatbarát civil szervezetek kapcsolatáról szólt a résztvevőknek. Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktató Központ igazgatója az adománygyűjtés új módjait ismertette a hallgatósággal. A fórum során közönségkérdésre válaszolva elhangzott: az önkormányzat a gazdasági nehézségek és a külső körülmények ellenére sem von el támogatást a civilektől. 

A program állandó és sikeres része volt a Civil Börze – a Civil szervezetek kiállítása, bemutatkozása a standokon. Sokan megtekintették a Civil tárlat reprezentatív kiállítást a kerületben élő-alkotó, képző és iparművészek legfrissebb alkotásaiból készült munkákat. Több érdeklődőt vonzott a Helytörténeti Klub kiállítása. A programot a Civil Gála zárta. Ezúttal az Év civil szervezete díj átadására nem e program keretében került sor, hanem a megnyitó során, melyet a Gyertyafény Keringő Klub Egyesület nyert el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj