XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/02/06/elhunyt-prof-dr-adam-gyorgy-diszpolgarunk/

Témák A-Z

Elhunyt Prof. Dr. Ádám György díszpolgárunk

ARCHÍV | 2013. február 06. - Frissítve Egyéb

Ádám György Nagyváradon született. A kolozsvári-, azután pedig a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvosi Karán folytatott felsőfokú tanulmányokat. Orvosi diplomájának 1949-ben történt megszerzését követően előbb orvosként dolgozott, majd a Budapesti Orvostudományi Egyetem Élettani Intézetének munkatársaként tevékenykedett. 1966-ban az ELTE Természettudományi Karra kapott egyetemi tanári kinevezést, majd az általa alapított összehasonlító élettani tanszék vezetője lett. Egyetemi állásának megtartása mellett 1970-ben kinevezték az MTA Pszichológiai Intézete igazgatójává, 1972-ben az ELTE rektorává választották, és felvették az MTA Elnökségének tagjai közé. 1992-ben, immár professzor emeritusként kutatóprofesszori megbízást kapott. 1970-ben megválasztották az MTA levelező, majd 1979-ben rendes tagjává.

1990 és 2000 között az MTA Tudósklubjának vezetőjeként szolgálta a tudományos közéletet. 1978-1990 között a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke, 1994-ben megválasztották a Magyar Pszichológiai Társaság elnökévé. Kutatási területe az összehasonlító ember- és állatélettan, az agykutatás, valamint a pszichofiziológia volt. Jelentős megbecsülést szerzett magának tankönyvszerzői és tudománynépszerűsítő tevékenységével is. Több, mint százötven tudományos publikáció, és számos tudományos- és tudománynépszerűsítő kötet fűződik a nevéhez, utolsó munkáját, A rejtőzködő elme című kötetét 83 éves korában publikálta. Könyveinek nagyobb része angol és német nyelvterületen is megjelent, szaktudományos publikációi gyakori hivatkozási forrásként szolgáltak a kutatók és az elméleti szakemberek számára egyaránt.

Ádám György professzor 1949-óta lakott kerületünkben, szerette a városrészt, elkötelezett lokálpatrióta volt. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben a nemzetközi tudósnak díszpolgári címet adományozott. Felesége Katalin asszony,- akivel idén lennének 64 éves házasok,- nyugdíjas pedagógus, szintén a kerületben tanított több mint 30 évig.

Ádám Györgytől 2013. február 10-én, vasárnap 12.00 órakor vesznek végső búcsút családtagjai, barátai és tisztelői a Kozma utcai Izraelita temetőben. Ádám Györgyöt az önkormányzatunk saját halottjának tekinti.  Emlékét, tanítását őrizni fogjuk.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj