XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/02/20/kutyachip-a-felelos-ebtartasert/

Témák A-Z

Kutyachip a felelős ebtartásért

ARCHÍV | 2013. február 20. - Frissítve Közterület felügyelet hírek

A chip beültetése rutineljárás, melyet magánállatorvosok végeznek el, és semmilyen kockázattal nem jár, előzetes egészségügyi vizsgálatot sem igényel.  Az állatnak okozott kellemetlenség nem több, mint egy oltás esetén. A beültetés díja törvényi előírás alapján legfeljebb 3 500 Ft lehet, mely a chip árát, a beültetés díját, valamint az eb adatainak nyilvántartásba vételének díját is tartalmazza. A chip azonosítószámát a kutya nyakához tartott eszközzel lehet leolvasni, így ez semmilyen kellemetlenséget nem okoz az állatnak, és szakértelemmel nem rendelkező személy is elvégezheti. 

Az állatorvos a kutyák vizsgálata, kezelése előtt köteles meggyőződni, hogy az adott eb chipezett-e, és a négy hónaposnál idősebb, transzponderrel nem jelölt ebről köteles jelentést tenni a járási állat-egészségügyi hivatalnak. 

Az ebek transzponderrel történő megjelölését a jegyző is ellenőrzi, a polgármesteri hivatalhoz érkező, ebtartással kapcsolatos panaszok, bejelentések kivizsgálása során.. Az ellenőrzésben a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet is részt fog venni: szúrópróba-szerűen, illetve a kutyasétáltatási szabályok betartatására szervezett “akciók” során, közterületen is ellenőrizni fogják a kutyachipek meglétét. Amennyiben az állattartási körülmények kivizsgálása során a kerületi hatóság azt tapasztalja, hogy az adott eb nincs chipezve, a vonatkozó jogszabály alapján jelentést tesz a járási állat-egészségügyi hivatalnak. A chipezés elmulasztása esetén kiszabható állatvédelmi bírság összege 45 000 Ft, melyről a járási hivatal dönt.

A chipezésnek a felelős ebtartás kialakítása a célja, ezért a kötelezettségre való figyelemfelhívás kap hangsúlyt, és nem a szankcionálás.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj