XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/03/12/megujult-a-madarasz-tagovoda/

Témák A-Z

Megújult a Madarász Tagóvoda

ARCHÍV | 2013. március 12. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Az elmúlt időszakban 9 óvodában összesen 2,8 milliárd Ft értékben valósultak meg beruházások. Közte a 2011-ben a Zöld Ág Tagóvoda (500 millió Ft), két ütemben a Hajdú utcai óvoda (700 millió Ft) teljes felújítása, illetve a Visegrádi közi óvoda-bölcsőde komplexum (800 millió Ft) megépítése történt meg. 

A Madarász Viktor Tagóvoda felújítása során 2 csoportszobával bővült, így a férőhelyek száma 50 fővel növekedett, jelenleg 202 óvodáskorú gyermek nevelésére alkalmas az intézmény. A mostani felújítás eredményeként a kétszintes, magas tetős épület a korszerűsítés során átalakult, a tetőtér beépítésével 8 csoportossá bővült. Az épület akadálymentesítése megvalósult, 1 felvonó és 1 étellift oldja meg a szintek közötti függőleges közlekedést, illetve szállítást.  

A tetőtérbe kerültek a nevelőtestületi szobák, az irodák, az öltözők, a fejlesztő, logopédiai szoba, az orvosi elkülönítő, a kézműves szoba és a könyvtár. A pince szintre került a melegítő-konyha korszerű felszereléssel, az étkező. Az új, 85 m2 alapterületű tornaszobához szertár is tartozik. A speciális mozgásterápiás tornaszoba mellett egy sószoba is helyet kapott. A játszóudvar teljesen átalakult, az új udvari játékok a megnövekedett gyermeklétszám szabadtéri foglalkoztatását teszik lehetővé. Valamennyi külső, belső nyílászáró új, az épület homlokzati felülete 10 cm hőszigetelést kapott. A korszerűsített energiatakarékos épület megfelel az energia-auditban szereplő irányelveknek.

A négyszintes, rekonstrukcióval és bővítéssel érintett terület meghaladja a 2000 m2-t, az udvar területe: 1217 m2. A beruházás költsége 600 millió forint volt, melyből az Új Széchenyi Tervpályázatán 120 millió Ft összegű támogatást kapott az önkormányzat. 

Az óvoda nevében Meggyes Jánosné – aki 23 éve vezeti az intézményt – köszönte meg a beruházást, idézve a gyermekek és a szülők első, elismerő véleményeit. A felújított óvodában ugyanolyan szeretettel és elhivatottsággal fogják nevelni a gyermekeket, mint eddig, ígérte. A magas színvonal biztosítéka, hogy az óvodapedagógusok több Arany Katedra elismerésben részesültek, az év pedagógusa címet öten kapták meg az intézményből az évek során. 

 

A kerületben 2012. szeptember 1-jén 130 csoportban 3367 óvodai férőhely várta a gyermekeket, ahol több mint 3100-an kezdték meg a nevelési évet, (2005-ben 2 300-an). A belépő óvodások száma 2012-ben 1 095 volt, 2005-ben 600-an kezdték meg az évet. A kerületben a születések száma az utóbbi 10 év alatt közel megduplázódott.   

Az önkormányzat kiemelt figyelmet szentel a gyermekeknek. Az egyre súlyosbodó gazdasági körülmények között is nagyon fontosnak tartja, hogy fejlessze a bölcsődei és óvodai hálózatot. 2010-ben 250 új bölcsődei és 375 új óvodai férőhely létesítését tűzte ki célul, mely meg is valósult, így 2015-ig bizonyosan ki tudja elégíteni a megnövekedett igényeket is.

A köznevelési törvény 2014 szeptemberétől teszi kötelezővé a hároméves gyermekek óvodáztatását, ugyanakkor a kerület már évekkel ezelőtt megteremtette annak feltételét, hogy valamennyi valós felvételi igényt ki tudjon elégíteni. Teszi ezt annak ellenére, hogy a normatív állami támogatás az Egyesített Óvoda költségvetésének 66%-át fedezi, a fennmaradó egyharmad önkormányzati támogatás. A szülők elégedettsége és intézmények népszerűsége a nevelőmunka magas színvonalát igazolják. A két éve indított angol-magyar kétnyelvű óvodai csoport iránt is nagy az érdeklődés. A kiválóan felkészült óvodapedagógusok munkáját fejlesztő- és gyógypedagógusok, logopédusok segítik. A tagintézmény-vezetők órakedvezményét, a fejlesztőpedagógusok, a dajkák és a szabadidő-szervezőt a kötelező létszámon felül az önkormányzat biztosítja. 

Angyalföldön az 1950-es években az ipari létesítményekben bekövetkezett nagymértékű fejlesztések eredményeként jelentősen megnövekedett a szakmunkások száma, a gyárak környékén új otthonok, lakótelepek épültek. Az édesanyák nagyarányú munkába állásával megnőtt az óvodai férőhelyek iránti igény. 1958-ban adták át az akkori Thälmann, mai nevén Fiastyúk utcai lakótelep részeként a 100 férőhelyes, 4 csoportszobából álló óvodát. Az eredeti 1958-ban átadott, 4 foglalkoztatós óvoda 1977-ben bővült, mely után 6 csoporttal működött. Ugyanebben az évben felvette Madarász Viktor festőművész nevét. 

2012 márciusában kezdődött el a régi épület kiürítése, majd szeptemberben átköltöztek a Fiastyúk utcai – volt általános iskolába. Mostanra vehették nagy örömmel birtokba a gyermekek és az óvoda dolgozói az európai színvonalú, szép, új óvodát. A visszaköltözéssel lehetővé vált, hogy a Pöttyös tagóvoda költözzön át ideiglenesen a volt általános iskola épületébe, átadva a saját intézményüket a felújítást végzőknek.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj