XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/04/30/elhunyt-dr-berencsi-gyorgy-keruletunk-diszolgara/

Témák A-Z

Elhunyt dr. Berencsi György kerületünk díszpolgára

ARCHÍV | 2013. április 30. - Frissítve Egyéb

Berencsi György Budapesten született 1941-ben. Általános és középiskoláit Püspökladányban végezte. 1959-ben érettségizett, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1965-ben. Egyetemi tanulmányai alatt az Orvosi Biokémiai Intézetben bekapcsolódott a tudományos diákkör munkájába, ahol a fiatalon elhunyt Zsindely Attila vezetésével RNS nukleotid-sorrend vizsgálatokban vett részt.

Az egyetem elvégzése után a Hajdú-Bihar megyei KÖJÁL vírus laboratóriumában kezdte meg tudományos pályafutását Madár János és Koller Miklós irányításával, majd 1968-ban az Országos Közegészségügyi Intézet Vírus osztályára került, ahol munkásságának középpontjába  az influenza és az enterovírus laboratóriumi vizsgálatát állította. 1973-ban ösztöndíjas tanulmányút keretében a Heidelbergi Német Rákkutató Központ Viruskutató osztályára került Gerhard Sauer munkatársaként, ahol lehetősége nyílt elmélyíteni ismereteit a  polyomavírusokkal kapcsolatban. Hazatérése után, 1974 novemberétől a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Mikrobiológiai Intézetében, Nász István egyetemi tanár munkatársaként fiatal tudóstársaival adenovírus DNS modellen megkezdték a génmanipuláció módszertani alapjainak a lerakását. Bár egykori munkatársai ma már szinte kivétel nélkül külföldön tevékenykednek, kapcsolatuk nem szakadt meg. Dr. Berencsi György kutatómunkája során gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki a moszkvai Ivanovszkij Víruskutató Intézet munkatársaival, a Kievi Zabolotnij Intézet virológusaival, valamint a Berlin-Buchban működö Molekuláris Biológiai Intézettel. Közben megfordult a heidelbergi Német Rákkutató Központ víruskutató intézetében, a SOTE Mikrobiológiai Intézetében és az MTA-SOTE közös kutatási szervezeténél. Egy évtizeden át ő volt a WHO nemzeti influenza-, valamint enterovírus-referencialaboratóriumának vezetője.

1988-ban az OKI-ban kinevezték a vírusosztály vezetőjévé. Fáradhatatlanul tanított a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen magyar, majd német nyelven, és az ELTE felsőfokú mikrobiológus képzésében, a 80-as évek végétől kezdődően. 1988-tól öt éven át töltötte be a Magyar Mikrobiológiai Társaság főtitkári tisztségét.

Tudományos kutatómunkája mellett arra is volt energiája, hogy aktívan közreműködjön hét magyarországi nemzetközi kongresszus szervezésében. Mintegy 130 magyar, angol, orosz, német és ukrán nyelven megjelent közleményben társszerző.

65 éves korában, 2006-ban nyugdíjba vonult, azóta tudományos tanácsadóként dolgozott. 1994-ben neki ítélték a Manninger emlékérmet. A Fodor József emlékéremre különösen büszke volt, mert ez az egyetlen olyan kitüntetés, amit az édesapja követőjeként kapott meg épp egy emberöltővel későbben.

1986 óta volt a  XIII. kerület lakója, 2002-től díszpolgára. Rendszeres továbbképzéseket tartott a Nyírő Gyula és a Madarász utcai Gyermekkórházban, kutatásokat folytatott az időközben megszüntetett Szabolcs utcai Állami Gyógyintézeti Központban.  Rendkívül gazdag, a közegészségügyért kifejtett virológiai kutatói és oktatói tevékenységéért 2001-ben a Pro Sanita emlékéremmel tüntették ki, 2005-ben Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést kapott. Tanítványai nemzetközi hírnevű szakemberek.

Dr. Berencsi Györgytől 2013. május 14-én 12.45 órakor  vesznek végső búcsút családtagjai, barátai és tisztelői a Farkasréti temető Makovecz termében. Dr. Berencsi Györgyöt Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat a saját halottjának tekinti. Emlékét őrizni fogjuk.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj