XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/05/27/egy-fogas-kerdes/

Témák A-Z

Egy fogas kérdés

ARCHÍV | 2013. május 27. - Frissítve Közterület felügyelet hírek

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziója által szervezett Gondos gazdi program-sorozat nyitó rendezvényén, május 16-án is ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a Radnóti Miklós Művelődési Központban megjelent kutyatulajdonosokat, és a fórumon részt vett, az ebtartás némely kísérő jelensége miatt bosszankodó kerületi lakosokat. A hatályos jogi szabályozásról a XIII. kerületi közterület-felügyelet vezetője, Fábián Gyula adott tájékoztatást, amelyből kitűnt, hogy a póráz használata – a kijelölt kutyafuttatók kivételével – kerületünkben kötelező.  Mivel a Gondos gazdi program eseményein nem lehet ott a kerület összes kutyatartója, röviden összefoglaljuk a felügyelet-vezető által elmondottakat.

Mit mond a kormányrendelet?

Egy hatályban lévő kormányrendelet szerint nem csak városrészünkben, de az ország egész területén kötelező a póráz használata a közterületeken. A 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 17. § (1) bekezdés a következőket írja elő:  „Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.” Félreérthetetlen szavak. A rendelet szerint tehát nem csak az követ el jogsértést, aki póráz nélkül sétáltatja kutyáját, hanem az a szülő is, aki tizenöt kilós kislányával küldi le sétálni a család húszkilós masztiffját. A rendelet betartatásának nem használ, hogy a jogalkotó az előírások megsértése esetén nem írt elő szankciókat. Ettől persze a szabály az szabály marad.

Mit tartalmaz a szabálysértési törvény?

A jogszabály számos előírást tartalmaz a kutyák tartásával kapcsolatosan, de ezen a helyen csak a pórázzal kapcsolatos rendelkezéseket érintjük. A 193. § (1)  bekezdése szerint: „Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja…” szabálysértést követ el, amiért helyszíni bírság szabható ki az elkövetővel szemben. Mint látható, a jogalkotó ebben a jogszabályban megelégedett azzal, hogy előírta a kutyák közterületen történő felügyeletét – ami nem azonos a póráz használatával. Természetvédelmi területen viszont a szabálysértési törvény szankcionálja a póráz használatának mellőzését, a vadászkutyák kivételével. Azt hihetnénk tehát, hogy semmit sem kockáztatnak azok a kutyatartók, akik a kormányrendelet előírásait megszegve, de a szabálysértési törvényt betartva futtatják ebeiket a XIII. kerület sétányain és parkjaiban – de nem így áll a helyzet.

A helyi rendelet: szigorú, de igazságos

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a 7/2013. (III.26.) Ök. rendeletében hirdette ki a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló szabályokat. A rendelet 10. § 4) bekezdése határozottan fogalmaz: „Közterületen ebet pórázzal lehet sétáltatni, futtatni, kivéve a kijelölt kutyafuttató területét.”

Az előírást megszegőkkel szemben a közterület-felügyelet öttől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, amit a Polgármesteri Hivatal jegyzője a közigazgatási eljárás szabályai szerint lefolytatott eljárás során akár százötvenezer forintra emelhet. Nem árt tudni, hogy a bírság a szabályokat ismételten megszegő személlyel szemben akár több alkalommal is kiszabható.

Jobb a békesség

A szigorú – és a hatályos kormányrendelettel összhangban lévő – helyi rendelet megszületését a kerület lakosságának magát, vagy gyermekét fenyegetve érző  túlnyomó többsége megelégedéssel fogadta. A közterület-felügyelethez érkező bejelentések jelentős része erélyesebb fellépést követel a kutyájukat póráz nélkül sétáltató, és ezzel másokban félelmet, szorongást ébresztő személyekkel szemben, amin nem lehet csodálkozni. A kerület sétányai parkjai első sorban a gondtalan sétára, pihenésre, kikapcsolódásra vágyó lakosok igényeinek kielégítésére szolgálnak – az önkormányzat által létesített, és fenntartott tizennyolc kutyafuttató egyike pedig a kerület bármely pontjáról néhány perces sétával elérhető.  A póráz használatára vonatkozó hatályos jogi szabályozás ennél aligha lehetne egyértelműbb: tiszteljük meg egymást és magunkat azzal, hogy önként betartjuk az előírásokat, és – a súlyosabb következmények megelőzése érdekében –  mások figyelmét is felhívjuk azokra.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj