XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/06/03/uj-diszpolgaraink-bcher-ivan-vigyazo-miklos-zelenka-pal/

Témák A-Z

Új díszpolgáraink: Bächer Iván, Vigyázó Miklós, Zelenka Pál

ARCHÍV | 2013. június 03. - Frissítve 75 éves kerület hírei

2013. év díszpolgárai:

  • Bächer Iván író, újságíró, publicista, 1991 óta a Népszabadság munkatársa, majd főmunkatársa. Újlipótvárosi lakos, „Újlipócia szerelmese”. Családja száz évre visszamenőleg a területhez kötődik. Az újlipótvárosi Phönix házat dédapjáék tervezték, és elsőként laktak benne nagyszüleivel. Írásaiban, könyveiben központi helyen szerepel lakhelye, annak egyéni, csak rá jellemző megjelenítése.
  • Vigyázó Miklós atya, esztergomi protonotárius, kanonok, esperes, a Szent Mihály templom volt plébánosa, 1943-ban született egy ötgyermekes családban, ez év januárjában hunyt el. 1992-ben lett plébános a Budapest Külső Váci úti Szent Mihály templomban. 2000-ben esperes lett. Húsz évet töltött eredményesen a plébánián. 2010-ben „Ember esélyegyenlőségi” díjjal tüntette ki a kerület.
  • Zelenka Pál okleveles gépészmérnök, a Közlekedési Műszergyártó Zrt. elnök-vezérigazgatója, fő tulajdonosa. Sokat tett az angyalföldi ipari hagyományok megőrzése, fejlesztése érdekében. A korábban a Bulcsú utcában működő gyár átvészelve az iparági és az általános gazdasági válságokat, más helyen, de ma is a kerületben működik.

A kerület 75. születésnapját ünneplő programsorozat eddig is nagy sikerrel zajlott. A szakmai zsűri kiválasztotta a kerület süteményét, nosztalgia szőlős szelet fantázianévre hallgat az édesség csoda. Csaknem kétszeresére bővült az Újlipótvárosi Klubgaléria. Megnyílt a Helytörténeti Gyűjtemény új állandó kiállítása az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

Újra indult a lóvasút Az első pesti lóvasút 1866. évi járatának emlékére retro lóvasút haladt át a kerületen. Május 30-án éjféltől Béke térről a Lehel térig – majd vissza -, a 14-es villamos vonalán repítette vissza a múltba a résztvevőket. Hogy a gyermekek se maradjanak ki a jóból június 1-jén az Angyalföld Vasúti Pályaudvaron szintén Mónica nevű ló vontatta az eredeti korabeli, de felújított lóvasutat. A segítő személyzet korhű jelmezben várta az érdeklődőket, akik emlékjegyet kaptak a nosztalgiajáraton való közlekedésükért.

Május 31-én a Ruttkai Éva parkban Marosits István szobrászművész a színésznőt ábrázoló szobrát avatta fel az emlékét szeretettel őrző kerület. Köszöntő beszédet mondott dr. Tóth József a kerület polgármestere és Lukács Sándor színművész. Az alkotást Feledy Balázs művészettörténész méltatta.

A szobor illeszkedik környezetéhez, a parkban már meglévő modern kandeláber jelentéshordozó funkciót kap a kompozícióban. A szoborállítás bővíti a kerületben lévő kulturális értékek számát, esztétikus látványt nyújt a látogatóknak, körbejárható és közös fotók készíthetők az egykori színészlegendával. A szobor mellé ültették el a nevét viselő rózsatövet is.

A park közvetlenül csatlakozik a Pozsonyi útra nyíló ingatlanhoz, melyen egyrészt térburkolat van a gyalogosok számára, másrészt kiemelt szegélyű zöldterület helyezkedik el. A neves színművésznő nevét viselő Ruttkai Éva park pihenőparkként várja a lakosokat.

A díszpolgáravató ünnepséget követően a kerület testvérvárosainak küldöttségei emlékfákat ültettek a kerület tovább szépülő és bővülő parkjában. A polgármester, a diákpolgármester, és a lakosság képviselői üzenetet küldtek a jövőbe. Az acélhengerben elhelyezett tárgyakat, dokumentumokat 25 év múlva a kerület 100. születésnapján bontják fel az utókor képviselői.

Június 1-jén a gyermekeket sok meglepetés várta a Béke téren, a Magyar Posta emlékbélyegzést tartott. A családokat Paszulykerengő népi játszóház várta, majd a Republic 67 együttes koncertje szórakoztatta az ünneplő közönséget. A programot ünnepi tűzijáték zárta.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj