XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/06/20/tarsashazkezelok-kozos-kepviselok-figyelmebe/

Témák A-Z

Társasházkezelők, közös képviselők figyelmébe

ARCHÍV | 2013. június 20. - Frissítve Közterület felügyelet hírek

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatának szabályait a 6/2013. (III.26.) számú önkormányzati rendelet tartalmazza. A jogszabály kimondja, hogy a közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja, ám ezzel mások hasonló jogait nem csorbíthatja.

A közterület rendeltetéstől eltérő használata azonban közterület-használati hozzájáruláshoz, és írásbeli szerződés megkötéséhez kötött. Ide tartozik például építőanyagok, vagy konténer elhelyezése a közterületen, állványzat létesítése a járdán, az építési terület körülhatárolása, de engedélyhez kötött a közterületbe nyúló előtető létesítése, reklámhordozó, reklámvitrin, vagy a közterületbe tíz centimétert meghaladóan benyúló cégtábla felszerelése is. A rendelet azt is tartalmazza, hogy a közterület-használati hozzájárulásra vonatkozó kérelem elbírálásánál elsőbbséget kell biztosítani az építmények építésével, javításával és karbantartásával kapcsolatos közterület-használatnak. A közterület-használati hozzájárulás mértékét a rendelet melléklete tartalmazza

A rendelet betartásának ellenőrzése a kerületi közterület-felügyelet feladata, amely a jogszabály megsértése esetén pénzbírságot szabhat ki a szabályszegővel szemben. Fontos, hogy a bírság megfizetése nem mentesít a közterület-használati megállapodás megkötése alól, tehát a bírságolás akár meg is ismételhető. A közterület-használati megállapodáshoz szükséges formanyomtatvány letölthető a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt honlapjáról, a kérelmet a Közterületi divíziónál  (Budapest, XIII. Hajdú utca 29.) kell benyújtani. A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. honlapját ide kattintva nyithatják meg látogatóink.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj