XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/06/21/allamfoi-veto-a-margitszigeti-torvenyrol/

Témák A-Z

Államfői vétó a margitszigeti törvényről

ARCHÍV | 2013. június 21. - Frissítve Egyéb

Következetesen hangoztatott érveinket – amelyet a Köztársasági Elnök úrnak is megküldtünk – továbbra is fenntartjuk. A javaslat ellentétes az Alaptörvénnyel, az önkormányzati törvénnyel és a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával. Ez utóbbi kimondja, hogy a közfeladatokat az állampolgárokhoz legközelebb álló közigazgatási szervnek kell megvalósítania – a Margitsziget esetében ez a XIII. kerületi önkormányzat.

Elnök úr döntése okán kárörvendés nincs bennünk, a Főpolgármester úr ez ügyben tett megnyilvánulásait – amely érvek helyett félreinformálásra és személyeskedésre épül – nem kívánjuk kommentálni: a stílus maga az ember. Önmagáért beszél az a tény, hogy a törvénytervezettel kapcsolatban nem volt, és ez idáig sincs a Fővárosi Közgyűlésnek állásfoglalása.

Bízunk benne, hogy az Országgyűlés többsége is képes lesz a párt- vagy párton kívüli társak akaratával szemben a demokráciát és a jogállamiságot képviselni és Áder János államfőhöz hasonlóan bölcs döntést hozni.

Amennyiben a kormány görcsösen ragaszkodna az értelmetlen és politikailag (is) védhetetlen javaslatához, kénytelenek leszünk feltételezni, hogy titkos ok van a háttérben. Olyan, amelyről a közvélemény csak később – akár évek múlva – értesülhet. Ez pedig sok jót nem sejtet, ezért felszólítjuk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztert, hogy vonja vissza törvényjavaslatát. Felszólítjuk az Országgyűlést, hogy az Áder János által visszaküldött törvényt ne fogadják el újra.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj