XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/10/17/hull-a-level-a-farol/

Témák A-Z

Hull a levél a fáról…

ARCHÍV | 2013. október 17. - Frissítve Közterület felügyelet hírek

Köztudott, hogy az ingatlanok előtti járdák, és a járda és a közút közötti zöldfelületek tisztán tartása az ingatlanok tulajdonosainak, bérlőinek feladata. Ennek elmulasztása a 7/2013. (III. 26.) Önk. rendelet szerint pénzbírságot vonhat maga után. A bírság  mértéke öttől ötvenezer forintig terjedhet: a közterület-felügyelő által kezdeményezett eljárás eredményeként azonban ennek többszörösét is elérheti. Célszerű tehát a járdákat szegélyező fasorok lombját rendszeresen összetakarítani, összegyűjteni. Mit tegyünk az így képződő, meglehetősen nagy mennyiségű zöldhulladékkal? Az első, kézenfekvő módszer az avar elégetése lenne, ez azonban az egész főváros területén tiltott tevékenységnek számít. A leghelyesebb, ha az összetakarított leveleket a szeméttől elkülönítve, műanyag zsákban gyűjtjük, és a továbbiakban rábízzuk a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. szakembereire.

A november 4-15. között megrendezésre kerülő zöldhulladék gyűjtő akció keretében a társasházak és a lakásszövetkezetek október 28-30. között 8.30-tól  15.00-óráig igényeik szerint 10-15 zsákot vehetnek át a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójánál, a Hajdú utca 29. szám alatt.
A családi házakhoz a gyűjtést megelőző héten két-két zsákot juttatnak el a Divízió munkatársai, és további öt zsákot biztosítanak mindazoknak, akik személyesen igénylik azt a Divízió irodájában.
Sajnos  vannak olyan ingatlan tulajdonosok, akik nem szeretnek sokat bíbelődni a kertjükben keletkező falevelekkel, nyesedékekkel. Idegenkednek a komposztálástól, és valahogy nincs ínyükre a zöldhulladék gyűjtési akció által kínált lehetőség igénybe vétele sem. Ők azok, akik az éj leple alatt, inkognitójukat gondosan megőrizve egyszerűen kihordják udvarukból a zsákokba gyűjtött avart, és elhelyezik a kerület parkosított területein, az utcasarkon, és bárhol másutt, ahol arra késztetést éreznek. Miért is ne? Hiszen úgy is elszállítják majd onnan!

Csakhogy az ilyen magatartást a szabálysértési törvény jogsértőnek minősíti, és a közterület szennyezése miatt büntetni rendeli. Erre való tekintettel a kerületi közterület-felügyelet a hajnali, az esti és az éjszakai órákban visszatérő ellenőrzéseket hajt végre az ilyen szempontból legérzékenyebbnek mutatkozó területeken: a Göncöl utcában, a Kámfor utcában, a családi házas övezet határain, és minden olyan helyen, ahol erre a szabálysértésre lehet számítani. A közterület-felügyelet ügyeleti szolgálata természetesen szívesen fogad minden olyan bejelentést, amely folyamatban lévő közterület szennyezésre vonatkozik, hogy a szükséges intézkedéseket késedelem nélkül megtehesse. Az ügyelet telefonszáma: +36-30-460-9355

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj