XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/11/07/csaladbarat-onkormanyzat/

Témák A-Z

Családbarát önkormányzat

ARCHÍV | 2013. november 07. - Frissítve Egyéb

Az önkormányzat biztosítja a családokat érintő alapszolgáltatások bölcsőde és családi napközi, óvoda, iskolák, gyermekorvosi ellátások, védőnői szolgálat, családsegítő és gyermekjóléti szolgálat – igényeknek megfelelő működtetését és a gyermeklétszámnak megfelelő alakítását. A képviselő-testület folyamatosan vizsgálva a szociális, oktatási, nevelési, gyermekjóléti, egészségügyi intézményeinek kihasználtságát, minden jogos igényt kielégítenek.

Az önkormányzat által szervezett és nyújtott közszolgáltatások a bölcsőtől az időskorig végigkísérik az állampolgárok életét. A cél a minél teljesebb körben való hozzájutás biztosítása, a magas szintű ellátás és szolgáltatás szervezése, a rendelkezésre álló források teljesebb, célszerűbb és optimálisabb felhasználása.

A segélyezés középpontjában a család áll erősítve a célzott támogatások körét. Az elmúlt évben a szociális területen 136 394 szociális kérelmeket iktattak. A jogosultak számának emelkedése leginkább a lakhatási támogatások területén jelentkezett. Normatív lakásfenntartási támogatásban 2 350 fő, az önkormányzati forrásból biztosított ellátásban 2 381 fő, átmeneti támogatásban 3 147 család részesült. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre összesen 1 556 család jogosult, mely 3 124 gyermeket jelent.

A szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat az állampolgárok közel 20%-a veszi igénybe. A gyermekek ingyenes napközbeni ellátásában a 0-3 éves korú gyermekek 31%-a részesül, 9 telephelyen, 962 férőhelyen (uniós átlag 21%). A fővárosban elsőként családi napközi hálózatot hoztunk létre, 11 telephelyen, 77 férőhellyel, így összesen 1 039 bölcsődei férőhelyen biztosítjuk a gyermekek napközbeni ellátását.

Az óvodáskorú gyermekek létszámának növekedése miatt a képviselő-testület az óvodai férőhelyek számának bővítéséről döntött, a férőhelyek száma 3 242-ről 3 442-re nőt. 2012. szeptember 1-jétől az Egyesített Óvoda Hétszín, Napsugár, Pitypang és Gyermekkert Tagóvodája 1-1 óvodai csoporttal, október 1-jétől a Madarász Tagóvoda 2 óvodai csoporttal bővült. 2011 szeptemberében a Pitypang Tagóvodában 50 óvodás angol-magyar kétnyelvű képzése kezdődött meg. 2012-ben újabb két csoporttal (25–25 fővel) bővült a kétnyelvű csoportok száma.

A hátrányos helyzetű gyermekek támogatása keretében az óvodákban, iskolákban a havonta átlagosan 7 560 étkező gyermekből kedvezményben 3 115 gyermek, az étkezők 41%-a részesül, valamennyi szociálisan rászoruló és normatív támogatásra jogosult gyermek. Tankönyvtámogatást 3 028 gyermek, a tanulók 48%-a kapott. A gyermeket nevelő családokat a védőnői szolgálat, a gyermekorvosi és az iskola-egészségügyi szolgálat segíti.

Folyamatosan bővítjük – igény szerint – az otthonról, munkahelyről történő ügyintézést támogató szolgáltatások körét. A www.budapest13.hu oldalon elérhető önkormányzati honlap látogatottság. Az „Írjon nekünk!” rovat a kérdéseinek válaszadási ideje tovább rövidült, jellemzően 1-3 nap. A minőség javítása érdekében elégedettségi kérdőívet vezettünk be, hogy pontos képet kapjunk a válaszok gyorsaságával és annak tartalmával kapcsolatos ügyfél véleményekről. Bővült az ingyenes vezeték nélküli internet elérhetőséget biztosító helyszínek száma, a szolgáltatás a Kerületi kártyával igénybe vehető.

Szervezzük a prevenciót szolgáló programokat, új szolgáltatásokat vezetünk be. Az általános iskolákban és a gimnáziumokban végzett szűrőprogram tanácsadása a sikerélményt biztosító sportágválasztásra, pályaorientációra, továbbtanulásra, életmód változtatásra, vagy éppen a szükséges orvosi beavatkozásra orientál. Eddig 20 000 általános- és középiskolás tanuló testalkat mérését és 3 000 terhelés-élettani vizsgálatát végeztették el éves ütemezés szerint.

A XIII. kerületi lakosság egészségi állapotának javítását szolgálják a tavaszi és őszi ingyenes szűrőszombatok is, melyek költségét az önkormányzat biztosítja. Az aktív időskor és a generációk közötti szolidaritás keretében havi rendszerességgel programot és kerületszintű versenyekben való részvételt kínáltunk a kerületi időskorúaknak. A 13. életévet betöltött leány- és fiúgyermekek (98 fő) HPV ellenes oltás költségeihez járulunk hozzá, az idősek tüdőgyulladás elleni vakcina árát és az idősek rendszeres úszását biztosító éves bérlet költségeit vállaljuk át. (639 fő)

A gyermeküket otthonnevelő kismamák részére ingyenes, 90 órás ECDL START és angol nyelvtanfolyamok indulnak. A városon belüli közösségi közlekedésének költségeihez való hozzájárulásra 87 fő nyújtotta be kérelmet. A Prevenciós Központon keresztül a családok térítésmentesen kölcsönözhetnek kerekpárt, 50–60 család élt ezzel a lehetőséggel. A nyári szünidőben napi 423 adag meleg ételt térítésmentesen biztosítottunk. A programokon átlag naponta 50-60 gyermek vesz részt. Ingyenes nyári programot kínált az AJAMK „Vakáció-akció”-ja a nyári szünet idejére. A Gyermek- és Ifjúsági Ház a kisgyermekes családoknak, a VilágCsücsök Közösségi Ház a fiataloknak kínál szabadidős programokat.

A tartós munkanélküliek a közfoglalkoztatás működtetésével, a megváltozott munkaképességűek az Angyalföldi Szociális Egyesületen keresztül kapnak támogatást. Az önkormányzat a családsegítést részben pénzbeli támogatásokkal, részben a közfoglalkoztatás szervezésével végzi. A 2012. évben 400 fő, 2013. évben átlag 89 fő vett részt határozott idejű közfoglalkoztatásban. A képviselő-testület 2013. évre is biztosította 400 fő foglalkoztatási feltételeket, azonban a hatósági szerződés szerint csak 95 fő foglalkoztatására nyílt lehetőség, akik oktatási, nevelési, szociális és közművelődési intézményekben dolgoztak/dolgoznak. Az önkormányzat 2012. és 2013. évben is csatlakozott a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjrendszerhez. 169 fiatalt részesítve támogatásban.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

Családbarát környezet

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

A kerület lakosságszáma az országos tendenciával ellentétben növekszik, a születések számának emelkedéséből és az új beköltözőkből tevődik össze. A születések száma a múlt évben 1 265 fő volt. A nyugellátásban részesülők száma: 2013. évben 30 352 fő. Átlag jövedelmük 128 028 Ft. A nyugdíjasok között magas az egyszemélyes háztartások száma, egyedül él az idősek 62%-a. A regisztrált álláskeresők száma 3 134 fő, amely a munkavállalási korú lakónépesség 4,4%-a. A kerületi pályakezdők száma 185.

A kerületi infrastruktúra kiépített, magas színvonalú. Teljesnek tekinthető a víz-, csatorna- és földgáz ellátottság. A kerületi lakások jelentős része bekapcsolódott a távhőszolgáltatásba. Az úthálózat – néhány rövid szakasztól eltekintve – teljes egészében szilárd burkolatú, folyamatosan megújult. A kerület közparkjai és közkertjei rekreációs, környezeti és ökológiai értékkel rendelkeznek, mintegy 260 000 m2-en. 27 km kerékpárút, illetve kerékpársáv mellett 187 kerékpár tárolására alkalmas köztéri tároló hely.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj