XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/11/28/kanapezok-nyomaban/

Témák A-Z

Kanapézók nyomában

ARCHÍV | 2013. november 28. - Frissítve Közterület felügyelet hírek

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. nyilvántartása szerint kerületünkben jelenleg 53 szelektív hulladékgyűjtő sziget található. Bevezetésüket a Nyugat-európában jól bevált rendszerek tanulmányozása előzte meg. Utazásaink során magunk is meggyőződhetünk arról, hogy Ausztriában, Németországban, vagy Finnországban pedáns rend fogadja a hulladékgyűjtő szigeteket felkereső polgárokat. Nálunk azonban valahogy nem akar működni a dolog, ahogy azt a műanyag konténerhez támasztott kanapé esete is mutatja.

Ha leszáll az éj

Miután Margiték megvásárolták a régen kinézett, barna szövettel kárpitozott sezlonyt, egy percig sem töprengtek azon, hogy mi legyen egykori pásztoróráik nyikorgóssá vénült, de egyébként néma tanújával. Margit férje  Feri, és barátnőjének, Pötyinek élettársa Béla, néhány palack sört elfogyasztva türelmesen megvárták  amíg elüti az éjfélt az egykori NDK óraipara (Ruhla)  által remekelt dobozos falióra, és a feleslegessé vált bútordarabbal lesettenkedtek a szelektív hulladékgyűjtőhöz. Hiszen mindenki ezt csinálja, vagy nem? Szerencsére nem. Nem mindenki. A megunt és feleslegessé vált bútorokat a tároló lehetőséggel rendelkező többség félreteszi a lomtalanításig. Mások természetesnek tartják, hogy lomjaikat az azok befogadására szolgáló telepen adják át az enyészetnek, a FKF Zrt. XXII. kerület Nagytétényi út 341-343. szám alatti hulladékudvarában. A háztartásban keletkező hulladékok egyébként a fővárosban 16 hulladékgyűjtő udvarban adhatók le, kerületünkben a Tatai út 96. szám alatt. A hulladékgyűjtő udvarok szolgáltatásaival és nyitva tartásával kapcsolatos információkat ide kattintva olvashatják el látogatóink. A szabályokat nem tűrő, és a szelektív gyűjtők környezetét fényesre kopott gumiabroncsokkal, kibelezett televíziókészülékekkel, törött tükrökkel és kivénhedt kredencekkel elárasztó polgárok arra kényszerítették az illetékeseket, hogy felszámolják a szelektív hulladékgyűjtő szigetek hálózatát. A színes hulladékgyűjtő edényekkel házhoz menő szelektív rendszer bővítésével egyidejűleg, várhatóan a jövő esztendő első félévében kerületünkből eltűnnek a szelektív hulladékgyűjtésre szánt, de valóságos szutyokmágnesként működő műanyag konténerek.

Mit tesz a közterület-felügyelet?

A közterület szennyezése, lomok és hulladékok kihelyezése – szabálysértés, ami pénzbírságot vonhat maga után. A kerületi közterület-felügyelet az elmúlt hónapokban számos alkalommal élt ezzel a meglehetősen népszerűtlen, de elkerülhetetlennek látszó lehetőséggel. A szemetelők tettenérése nem könnyű feladat, hiszen a rendőr, vagy közterület-felügyelő jelenléte a tapasztalatok szerint hatásos szocializáló tényező. Éppen e miatt választották Margiték is a késő éjszakai órát ócska kanapéjuk kidobására. De mégis van remény: sokan nem számolnak a kerületi videokamerás térfelügyeleti rendszer működésével, ami nagyon jól hasznosítható az éjszakai szemetelők áldatlan tevékenységének visszaszorítására. A jelenleg 202 kamerából álló rendszer operátorai az év minden napján, éjjel nappal egyaránt figyelemmel kísérik a közterületeket, és jelzéseik alapján sok szabálysértőt sikerül tetten érni.

A közterület-felügyelet a munkatársai által rögzített felvételek alapján az elmúlt néhány napban négy esetben tett szabálysértési feljelentést a kerületi rendőrkapitányságon olyan autósokkal szemben, akik az éjszakai-hajnali órákban nagy mennyiségű lomot és háztartási hulladékot dobtak ki a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél. A felvételek nem csak a gépkocsik rendszámát örökítették meg, hanem a lomjaiktól önfeledt örömmel megszabaduló emberek felszabadult, jókedvű mosolyát is, ami azonosításukat kétségtelenül megkönnyíti majd a rendőrség emberei számára.

Egy új világ küszöbén

A saját lakásuk rendben tartását fontosnak tartó, de a tágabb közösség  jogait nem sokra becsülő szemetelők mellett sok gondot okoznak a műanyag konténerek tartalmában visszaváltható üvegek, italos dobozok után kutató hajléktalanok is. Hiába a konténerek felborítását megakadályozó acélkerítés, megvan a módja a keresett tárgyak szakszerű, bár rengeteg üvegtörmelék képződésével járó kinyerésének. A konténerek tartalmát szétterítő gyűjtögetők ellen sziszifuszi harcot folytatnak a közterület-felügyelők. Ha a közelben vannak – senki sem nyúl a konténerekhez. Ha eltávolodnak – már csörömpölnek is a betonra hulló üvegek. Egyértelmű, hogy nem lehet minden szelektív gyűjtő mellé a nap huszonnégy órájában közterület-felügyelőt állítani. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek felszámolásával azonban  ennek a harcnak az eseményeit is békévé oldja majd az emlékezés. Tehát van remény? Igen, van. A szelektív gyűjtőszigetek bizarr és szégyenletes látványának megszűnésével újabb lépést tehetünk azon az úton, ami mások jogainak önkéntes tiszteletben tartása, és a közösség érdekeinek figyelembe vétele felé vezet. Egy olyan új világ felé, amelyben nem a közterület-felügyelőtől vagy a rendőrtől való félelem tartja majd vissza a közterületeket szeméttel elárasztó, szerény intellektussal megáldott szomszédainkat áldatlan tevékenységüktől, hanem… a szelektív hulladékgyűjtő szigetek hiánya.
Tekintse meg galériánkat!

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj