XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/12/04/diszpolgarunktol-bcher-ivantol-bucsuzunk/

Témák A-Z

Díszpolgárunktól, Bächer Ivántól búcsúzunk

ARCHÍV | 2013. december 04. - Frissítve Egyéb

Bächer Iván 1957. március 25-én, Budapesten született. Édesanyja építész, édesapja, Bächer Mihály zongoraművész volt. Dédapja Thury Zoltán író, újságíró, apai nagyanyjának húga, Thury Zsuzsa író. Bächer Iván az ELTE történelem-pedagógia szakán szerzett diplomát, és még abban az esztendőben, 1981-ben tanítani kezdett a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, ahol 1988-ig dolgozott. 1989-1991 között a Magyarország című hetilap, 1991-től a Népszabadság munkatársa, majd főmunkatársa volt. Az egyetem befejezését követően kezdett publikálni. Első, szépirodalmi igényű írásai az Élet és Irodalomban, az Új Tükör, és a Magyarország című hetilapokban jelentek meg, majd a Népszabadság állandó szerzője, és munkatársa lett. Írásaiban sohasem igyekezett eltitkolni markáns, baloldali világnézetét, amely átszövi szépirodalmi és szociológiai töltetű könyveit is. Csaknem negyven könyvet publikált, közöttük a nagysikerű, Íz-lelő (1993), az Újlipócia (2009), az Idegen ország (2012), a Zsál és az Utóíz (2013) című köteteket.

Munkásságáért 1993-ban Benamy-díjjal, 1993-ban Az év újságírója-díjjal (Népszabadság), 1993-ban Gábor Andor Díjjal, 2000-ben Pethő Tibor-emlékéremmel és Táncsics Mihály-díjjal, 2001-ben Budapestért Díjjal, 2001-ben Demény Pál-emlékéremmel, 2002-ben Gundel művészeti díjjal tüntették ki. 1987. és 2008. között négy színdarabját mutatták be. A Hatlábú (ebkönyv) című kötetből és a Zene-Szó című munkájából Gyabronka József közreműködésével hangoskönyv is készült. Közreműködőként és szerzőként három film fűződik a nevéhez, közöttük a Séták Bächer Ivánnal Újlipóciában című, a Duna Televízió által forgatott, helytörténeti értékű összeállítás, amelynek riportere volt. Gyakori szereplője volt az Újlipótvárosi Klub-Galéria és a Spinoza-ház irodalmi estjeinek, amelyeken zongorajátékával is szórakoztatta a közönséget. Szeretetre méltó egyéniség volt. Amikor betegségének híre ment, sok ezren biztosították aggodalmukról, érdeklődtek az állapotáról, és százak jelentkeztek vért adni gyógykezeléséhez, ami nagyon meghatotta őt.

Bächer Ivánt Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2013-ban választotta a kerület díszpolgárai közé. A kitüntetése alkalmából, a XIII. Kerületi Hírnöknek adott interjúban szeretettel vallott szűkebb pátriájáról, a sok írásában megörökített Újlipóciáról, amelyhez családja száz éve kötődik, és ahol ő helyi lakosként, a városrész krónikásaként gazdag és termékeny alkotó éveket tölthetett. Állandó, tevékeny résztvevője volt a nagy sikerű Pozsonyi Piknikeknek, amelyek közönsége nem sajnálta az időt a hosszú sorbaállástól, hogy dedikáltathassa vele közkedvelt, népszerű könyveit. Mindössze 56 esztendő adatott neki, de írásaiban, halhatatlan történeteiben tovább él.

Bächer Ivánt Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat a saját halottjának tekinti. Temetése 2013. december 21-én 12.00 órakor a Fiumei úti temető szóróparcellájában lesz.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj