XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/12/16/csucstechnika-a-szegedi-uti-rendeloben/

Témák A-Z

Csúcstechnika a Szegedi úti rendelőben

ARCHÍV | 2013. december 16. - Frissítve Egészségügyi hírek

A készüléket dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere 2013. december 13-án adta át. Hangsúlyozta, hogy a korszerű, modern városrészben az egészség színvonala is a minőséget képviseli, úgy a műszerezettséget, mint a házi és szakorvosokat, valamint az asszisztenseket tekintve. Az elmúlt 12 évben a kerület összes háziorvosi és a Szegedi úti szakorvosi rendelőt is felújíttatta 2 milliárd forint költséggel. Bejelentette, hogy a jövő évi költségvetésben elkülönítették azt a 700 millió forintot, amely a Visegrádi utcai szakorvosi rendelőintézet felújítását fedezi.

Radiológiai diagnosztikai vizsgálatra 2013-ban ez idáig 48 833 esetben került sor és további 4 408 esetben a mammográfiai vizsgálatra. Az régi készülékek direkt digitalizált rendszerrel való felváltásával a betegforgalom felgyorsul. Nem kell az előhívásra várni, eredményeképpen rövidülhet a várakozási, előjegyzési idő is. A betegnek sem kell kényelmetlen helyzetben hosszasan a vizsgálóasztalon feküdnie, mivel a felvételt készítő asszisztensnek látva az elkészült képet, azonnal lehetősége nyílik a szükséges korrekcióra.

Az új képalkotó diagnosztikai rendszer beállításával az értékelésre kerülő képek minősége lényegesen jobb lesz és kisebb az információvesztés. Lényeges szempont, hogy a betegek sugárterhelése a digitális rendszernek köszönhetően is kisebb. A komplex radiológiai rendszer és a mammográfiás felvételek gyorsabb, hatékonyabb, minőségileg precízebb diagnózishoz jutást tesznek lehetővé. Gyorsabban és időben kiszűrhetők pl. az esetleges rosszindulatú elváltozások.

A képalkotó diagnosztika rendkívül költséges eljárás, melynek fejlesztése, szinten tartása forrásigényes. Ennek ellenére a legmodernebb módszereket tudja a XIII. kerület ezen a téren is a lakosság érdekében működtetni és fejleszteni, mivel centralizálásra került ez az ellátás. Az új rendszer gazdaságosabb, mivel nincs szükség a drága foszforlemezekre és kazettákra.

Az intézet a feleslegessé vált radiológiai eszközöket a mintegy 5-6 millió forint értékű lemezekkel és kazettákkal ingyenesen átadja a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Kórházának Gyermekkor Alapítványa részére. A még jól használható eszközök új helyükön a korszerűbb technológiát jelentik és a kerületben maradnak és a gyermekek a vizsgálatok során is érezhetik a magas szinten működő radiológiai rendszer előnyeit.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj