XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/02/13/patyolat-helyett-kozterulet-felugyelet/

Témák A-Z

Patyolat helyett: közterület-felügyelet

ARCHÍV | 2014. február 13. - Frissítve Közterület felügyelet hírek

A minket megkereső újlipótvárosiak bosszankodását kiváltó írásművet ide kattintva olvashatják el látogatóink.

Lássuk ezek után a meztelen tényeket.

  • Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelet sehol sem „állít fel” trükkös parkolókat a kerületben, éppen ellenkezőleg: ha a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. – mint a fővárosi forgalomszabályozás területén kizárólagos kompetenciával rendelkező szervezet – valahol félreérthető, vagy megtévesztő jelzőtáblát vagy útburkolati jelzést létesít, késedelem nélkül felhívjuk az illetékes figyelmét a problémára, és figyelemmel kísérjük annak megoldását is.
  • Mint a fentiekből következik, a közterület-felügyelet nem jogosult sem útburkolati jelek felfestésére, sem azok eltávolítására: így trükkös parkolókat sem „állíthatunk fel” sehol.
  • A cikkben szereplő fotón nyíllal megjelölt vonal a helyszínen semmiképpen sem értelmezhető a parkolás határát jelző útburkolati jelzésnek, mivel szerepe más: a forgalomirányító jelzőlámpa piros jelzésénél történő megállás  vonalát jelzi, nem negyvenöt fokos, hanem kilencven fokos szöget alkotva a járdaszegély vonalával. Nehezen lehet elképzelni, hogy érvényes jogosítvány birtokában valaki ne tudja értelmezni  ezt a banális helyzetet.

  • A parkolás határát jelölő útburkolati jelzés jól látható, negyvenöt-fokos szöget zár be a járdaszegéllyel, a járdán pedig  a parkolás határát kijelölő, a járdaszegéllyel párhuzamos  vonalban folytatódik.
  • A közterület-felügyelet senkit sem büntetett meg húszezer forintra a KRESZ 40. § 5) d) pontjának megszegése (útkereszteződésen belül öt méteren áll) szabálysértése miatt. A helyszíni bírságok mértékére vonatkozó 228/2012. (VIII.23.) Kormányrendelet erre a szabálysértésre ugyanis 15.000.- forint helyszíni bírság kiszabását írja elő. A közterület-felügyelet által alkalmazott informatikai szakrendszer a bírság mértékének megállapításánál  kizárja a tévedést, az állítás tehát légből kapott.
  • Bár a cikk azt állítja,  hogy “többek közt a Pannónia és a Katona József utca kereszteződésében felállított csapda  első látásra parkoló öbölnek néz ki”, ez sem fedi a valóságot. A 3. pontban leírt, a fényképünkön megörökített  helyzet jól látható és értelmezhető a “jóhiszemű autósok” számára, ezért ilyen szabálysértés viszonylag ritkán  fordul elő az Újlipótvárosban.
  • A cikkben szereplő konkrét helyszínen valóban rendszeresen szabálysértő módon szokott parkolni egy jármű, amelynek vezetőjét már több ízben  a hatályos jogszabályokban meghatározott helyszíni bírsággal  sújtotta a felügyelet. Sajátos, hogy a jármű tulajdonosa/vezetője egyszer sem kifogásolta a megalapozott, és jogszerű intézkedést, viszont a konkrét, ismétlődő szabálysértés ilyen megtévesztő, általánosító,  a kerületi közterület-felügyeletet hamis színben feltüntető, lejáratásra alkalmas írásművet generált.
  • A cikket illusztráló fénykép aláírása mindenben fedi a valóságot: a képen nem a megbüntetett autó látható. Mint ahogy az is igaz, hogy a közterület-felügyelet eddig még egyetlen autót sem büntetett meg.
  • Ha a cikk szerzője dolgozatának publikálása előtt  megkereste volna Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyeletet,  mindezt vele is megosztottuk volna.

Az idősebbek még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor bizonyos véleményformálók minden, a közéletben tapasztalt ostobaságért, visszásságért a Patyolat elnevezésű tisztítóhálózaton verték el a port. Szerencsére ezeket a szomorú időket már messze magunk mögött hagytuk. A helyzet rengeteget változott: a Patyolat helyébe a fejlődésnek köszönhetően a közterület-felügyelet lépett.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj