XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/03/04/a-biztonsagos-mukodest-es-az-eddigi-ertekek-megtartasat-is-fedezi-a-xiii-kerulet-2014-evi-koltsegvetese/

Témák A-Z

A biztonságos működést és az eddigi értékek megtartását is fedezi a XIII. kerület 2014. évi költségvetése

ARCHÍV | 2014. március 04. - Frissítve Egyéb

A tervezett bevételek 15,2%-a mintegy 3,7 milliárd Ft származik központi és központosított költségvetési támogatásból, az előző évhez közel hasonló összegben. A pedagógusok illetménynövekedéséhez kapcsolódóan az óvodaműködés támogatása 513 millió Ft-tal több. A pedagógus béremelés forrását a központi költségvetés részben más kötelező feladataink támogatásának terhére biztosítja. Az előző évhez képest 50%-os elvonás érvényesül az egyéb önkormányzati feladatoknál (-150 millió Ft) és a szociális segélyezés támogatásánál (-126 millió Ft).

Az önkormányzat működési bevételeinek közel 7 milliárd Ft-os előirányzata többek között tartalmazza: a parkolásból származó bevételeket, lakbér, helyiségbér és a Lehel Csarnok bevételeit. A felhalmozási célú átvett pénzeszközök előirányzata 177 millió Ft. Ingatlanértékesítésből (telek, lakás, helyiség, életjáradékos lakás) származó tervezett bevétel 577 millió Ft. Az Egyesített Óvoda, a szociális ágazat intézményei és az Intézményműködtető és Fenntartó Központ (IMFK) összesített saját bevétele közel 800 millió Ft, az előző évinél 8,1%-kal magasabb.

Gépjárműadóból származó tervezett bevételünk összege 520 millió Ft, hasonlóan 2013-hoz. Az építményadó 3 milliárd 925 millió Ft, a telekadó tervszáma 300 millió Ft, az idegenforgalmi adó bevétel előirányzata 80 millió Ft. A 2013-hoz mért jelentős csökkenés (-42,9%) oka, hogy Margitszigeten bevezethető adóra a fővárosi önkormányzat jogosult. Az iparűzési adó tervszáma 5,5 milliárd Ft, mely 1,9%-kal magasabb a 2013. évi eredeti előirányzatnál.

A köznevelés 2013-ban bevezetett új szervezeti kereteihez igazodva az önkormányzat költségvetésében önálló köznevelési intézményként, önálló költségvetéssel az Egyesített Óvoda jelenik meg. A személyi juttatások 35,1%-os növekedését nagyobbrészt a pedagógusok új besorolási alapilletményének tervezése okozta. Számításba lett véve a minimálbér és garantált bérminimum változás hatása, a XIII. Kerületért kiegészítés megemelt, és a törvény szerint adható cafeteria (bruttó 200 ezer Ft/fő/év) maximális összege. A dologi kiadások előirányzata biztosítja a biztonságos működés feltételeit. Biztosított az iskolák jogszabályi előírásoknak megfelelő működtetése.

Az önkormányzat biztosítja a kötelező és önként vállalt közművelődési feladatok ellátását (622 millió Ft), a Kerületi Napok és egyéb rendezvények színvonalas megrendezését. Ellátjuk a lakossági, diák- és szabadidősport feladatait, a folyamatos, a magas színvonalú utánpótlás-nevelő tevékenységet, a sportlétesítmények üzemeltetését, a kiadási előirányzat ez évre 483 millió Ft.

A Szociális intézmények tervezett kiadási előirányzata 2 milliárd 285 millió Ft, 2,3%-kal magasabb a 2013. évi eredeti előirányzatnál. A tervezett dologi kiadások biztosítják az intézmények zökkenőmentes működését. A pénzbeli és természetbeni támogatásokra a 2014. évi előirányzat összege 827 millió Ft. Ez 1,9 százalékkal magasabb, mint tavaly. A segélyezési rendszerben megjelentek azok a családok is, ahol mindkét szülő rendelkezik havi jövedelemmel, azok a nyugdíjasok, akiknek a kerületi átlagnyugdíj felett van a havi nyugellátásuk összege és azok is, akiknek eddig rokkant nyugellátásként elfogadható havi jövedelmük volt.

Az egyéb szociális szolgáltatások előirányzata 190 millió Ft, ezen belül a közfoglalkoztatás előirányzatát 103 millió Ft összegben terveztük. A Megváltozott Munkaképességűek Foglalkoztatója részére nyújtandó támogatás előirányzata 34 millió Ft. Az Angyalföldi Szociális Egyesület támogatási előirányzata 56 millió Ft (3 millió Ft-tal emelkedett). Egyéb szociális feladatok címen 66,6 millió Ft a terv.

A közterületekhez kapcsolódó feladatok kiadási előirányzata több mint 4 milliárd Ft. A parkokhoz, játszótereinkhez, zöldfelületeinkhez kapcsolódó fenntartás összege 1,8 milliárd Ft, 59,6%-kal magasabb az elmúlt évi eredeti előirányzatnál. A jelentős forrásigényt a fúrt kutas öntözőrendszer kialakítása mérsékelheti. A zöldterületek felújítási-fejlesztési előirányzata 831,5 millió Ft, jelentősen növekedett az elmúlt évihez képest. A 2014-es év legnagyobb beruházási feladata a Vizafogó lakótelep komplex megújítása. A köztisztaság, kerületüzemeltetés terén a tervezett kiadás 113 millió Ft. 46,6%-kal magasabb az elmúlt évinél. A kedvező tapasztalatok alapján bővíteni kívánjuk a gépi takarítást, az illegális szemétlerakás elleni fellépést. A kerületi úthálózattal kapcsolatos feladatok ellátásának terve 1 milliárd 138 millió Ft, 113,8%-kal magasabb az elmúlt évinél. Az útfenntartás előirányzata 315 millió Ft, 25,9%-kal magasabb a 2013. évi eredeti előirányzatnál. A parkolási feladatok közel 1 milliárdos kiadási előirányzata 12,0%-kal alacsonyabb a 2013. évinél, a beruházási kiadás csökkenése miatt.

A XIII. Kerületi Közterület-felügyelet kiadási előirányzata 197 millió Ft, 21,6%-kal magasabb az elmúlt évinél. A növekedést az engedélyezett létszám 2013-ban történt bővüléséhez köthető kiadások indokolják.

A lakás- és vagyongazdálkodási feladatok 2014-re tervezett kiadása több mint 6 milliárd Ft. Az önkormányzati lakások és helyiségek fenntartásához 2 milliárd 831 millió Ft szükséges. A lakóház-felújítási keret nagysága az elmúlt évhez hasonlóan 400 millió Ft. Lakóházépítés címen közel 570 millió Ft a kiadási terv a passzívház beruházásának 2014. évi forrásaként.

Az intézményhálózati és egyéb fejlesztési, felújítási feladatok előirányzata 2 milliárd 177 millió Ft. A közbiztonsági feladatok ellátásához 163 millió Ft áll rendelkezésre. A Térfelügyeleti rendszer működtetésére és vagyonvédelmi kiadásokra közel 124 millió Ft-ot terveztünk, mely az elmúlt évi eredeti előirányzatnál 16,6%-kal magasabb, tartalmazza a rendszer további 25 kamerával történő bővítését. A költségvetésében szereplő tartalékok előirányzata több mint 636 millió Ft, az egyes feladatoknál megtervezett tartalékok összege közel 270 millió Ft.

A 2014. évi központi szabályozórendszer az önkormányzatra hátrányosan változott. Az állami működési támogatás lényegében nem emelkedett, így a pedagógusok bevezetett bérfejlesztését saját forrásból kell biztosítani.

A települési önkormányzatok közül egyedül kerületünket érintette a törvényi szabályozásból eredő jelentős idegenforgalmi adóbevétel csökkenés. A költségvetésre kedvező hatással a 2013-as átvállalásból megmaradt váltóállomány állami átvétele van. A költségvetés megalapozott, teljesíthető bevételi és kiadási előirányzatokat tartalmazva biztosítsa a költségvetési koncepció célok érvényesülését, a pénzügyi stabilitást, a feladatok biztonságos ellátását, a kerület lakosságának nyújtott szolgáltatások színvonalának megtartását.

A költségvetés több területen (zöldterületek, köztisztaság, lakáshoz jutás helyi támogatása, szanálási feladatok, intézményhálózati fejlesztés) jelentősen bővíti a felhasználható forrásokat, hitelfelvétel nélkül biztosítja a szükséges felújítások és tervezett beruházások, felhalmozási kiadások fedezetét, melyek aránya a költségvetés főösszegéhez viszonyítva 26,6%.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj