XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/03/27/rontgengep-a-madarasz-korhaznak/

Témák A-Z

Röntgengép a Madarász kórháznak

ARCHÍV | 2014. március 27. - Frissítve Egészségügyi hírek

A kerületi önkormányzat sokat tesz a gyermek korosztályért – kezdte köszöntőjét dr. Tóth József polgármester a terület országgyűlési képviselője. Több mint ezer gyermek részére biztosít bölcsődei férőhelyet, mely nemzetközileg is magasnak számít. Az ingyenes étkezés és ellátás évente családonként 1,1 millió forint megtakarítást jelent. A kerületi óvodákba 3 300 gyermek járhat, és keresi az önkormányzat annak lehetőségét, hogy szükség esetén bővítse a férőhelyek számát. Ingyenes számítógépes és nyelvtanfolyammal, valamint kedvezményes bérlettel segíti a kismamákat. A mintegy 1,6 milliárd forintból üzemeltetett egészségügyi ellátáshoz az önkormányzat 160 millió forintot ad, ezenfelül javítja a műszerezettséget. Ez tette lehetővé a röntgen diagnosztika korszerűsítését is, amelyeket évente közel 23 000 beteg veszi igénybe.

Az önkormányzat által ajándékozott részben digitális, részben foszforlemezes technológiával működő röntgen berendezéseket újratelepítették. Ez a technológia modernebb, mint a gyermekkórházban és rendelőintézetben működő gépek, ezért a kórház „Gyermekkor” Alapítványa szívesen vette az adományt. Nagy segítség ez nekünk, köszönte meg a támogatást dr. Kemény János főorvos az alapítvány kuratóriumának elnöke. A berendezéseket dr. Újváry Marian osztályvezető főorvos mutatta be az ünnepség résztvevőinek.

A múlt év végén a Szegedi úti szakorvosi rendelőben a képalkotó diagnosztika területén megvalósuló, mintegy 191 millió Ft-os beruházás az egészségügyben csúcstechnikaként ismert. Az Európában is ritkaságnak számító gépek megvásárlása tette lehetővé a 2005-ben beállított analóg, filmelőhívásos technológiát felváltó korszerűbb foszforlemezes technológia átadását a kórháznak.

A direkt digitalizált röntgen technológiára való áttérés – beleértve a digitális mammográfot – következtében javult a betegellátás minőségének színvonala, felgyorsult a leletkiadás, az orvosi szakmai értékelés gyorsabbá vált, a betegek kisebb röntgensugár dózist kapnak. Az új technológia bevezetésével a működtetés költséghatékonyabbá válik. Évente a vegyszer anyagköltségeinél és a filmeknél mintegy 1.5 millió Ft, a foszforlemezek kiváltásával 5.7 millió Ft tényleges megtakarítás érhető el.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj