XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/06/01/diszpolgaravatas-2014/

Témák A-Z

Díszpolgáravatás – 2014

ARCHÍV | 2014. június 01. - Frissítve Kulturális hírek

A zsúfolásig telt színházterem közönsége, amelynek soraiban ott voltak a testvérvárosok: Bécs-Floridsdorf, Kassa-Délváros  és Szováta polgármesterei, a kerület országgyűlési képviselője  Hiszékeny Dezső, Szanyi Tibor, az  Európai Parlament megválasztott képviselője, az önkormányzat, a helyi társadalmi szervezetek, a történelmi egyházak XIII. kerületi képviselői, valamint a kerület köznevelési, kulturális, szociális és gazdálkodó szervezeteinek reprezentánsai, a Himnusz eléneklését követően Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában Radnóti Miklós: Himnusz a békéről című versét hallgatta meg, majd dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntője következett. –Látnunk kell – mondotta dr. Tóth József -, hogy az ország ügyeit immár nem számon kérhető program mentén haladva, hanem a programot populista közhelyek kinyilatkoztatásával helyettesítve intézik a hatalom birtokosai. Az ő előadásukban minden a lehető legnagyobb rendben van, minden, ami a „magyar” jelzőt viseli egyúttal valamiféle rangot, értéket is megtestesít. De a valóság más. A jelenlegi hatalmi berendezkedés csak a folyamatosan vagyonosodó, szűk kiválasztott réteg számára örvendetes.  Az egyre szegényedő, nyomorodó többség némaságra ítéltetett.

Dr. Tóth József polgármester az országos politika felelőtlenségével a XIII. kerületi önkormányzat közösség és értékőrző, teremtő gyakorlatát állította szembe, emlékeztetve a hallgatóságot arra, hogy ebben a városrészben közösen megalkotott, közép- és hosszú távú programok adják az építkezés alapját és irányait. Az új díszpolgárokról szólva a polgármester elmondta, hogy nem volt könnyű a választás: a kerület bővelkedik az elismerésre érdemes személyiségekben.

2014. évben Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a kerület lakosságától, a civil, a gazdasági és a társadalmi szervezetektől érkezett javaslatok alapján három új díszpolgári címet adományozott. A testület a kerület díszpolgárai közé fogadta Gergely Ágnes költő, prózaíró, esszéista, műfordítót, dr. Kemény Dénest, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét, címzetes egyetemi docenst, és Schiller Péter vállalkozót.

A kitüntető címek átadását követően dr. Tóth József Budapest Főváros XIII. Kerületért díjat adott át Arató György kerületi főépítésznek, Kapuvári Beatrixnak, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. nyugalmazott munkatársának,  Molnár Miklósnénak, az Egyesített Óvoda szakmai igazgatóhelyettesének, Perger Zoltánnénak, az Évgyűrűk Idősek Klubja vezetőjének, és Szilárdi Katalin vezető edzőnek. Ebben az elismerésben részesült dr. Rudnyánszky Pál címzetes egyetemi docens, gyémántdiplomás építészmérnök is, ám ő időközben elhalálozott, a díjat a család képviselője vette át.

Képeink az esemény emlékezetes pillanatait örökítették meg. Tekintse meg galériánkat!

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj