XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/09/29/sikeres-az-angyalzold-program-vegrehajtasa/

Témák A-Z

Sikeres az AngyalZÖLD program végrehajtása

ARCHÍV | 2014. szeptember 29. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A zöldhálózati stratégia tartalmazza az épített és természeti környezet alakításával, rendezésével kapcsolatos feladatokat, valamint a kerületi lakossággal, vállalkozásokkal partnerségben megvalósuló projekteket is. A megfogalmazott programok megfelelően segítették az élhető városi környezet kialakítását. Megvalósulásának eredményeként folyamatosan javul a lakosság véleménye a kerületi köztisztaságról, a játszóterekről, a parkok állapotáról. A szakma elismerését is kivívták.

A 2011-2014 közötti ciklusra vonatkozó fejlesztési és fenntartási célok, a közpark megújítási program leglátványosabb eredményeit a komplex lakótelepi felújítások jelentik az Országbíró, a Kárpát és a Vizafogó lakótelepeken. A három nagy beruházás közös célja volt, hogy a házgyári lakótelepen lakóparki közterület minőséget hozzon létre, nívós és egyedi köztéri berendezések telepítésével, öntözött zöldfelületek és megújult rekreációs funkciók létrehozásával.

A fasor-zöldfolyosó program révén került sor három ütemben a Pozsonyi út teljes szakaszán a gyalogos és a zöldfelületek megújítására, a közterület humanizálására. A fasor felújítások keretében négy év alatt 2305 fát ültettünk a kerületi fenntartású közterületeken. Az intézményi program megvalósítása fejlesztette a közhasználatú intézmények kertjeit. A ciklus során átadtuk az Országbíró sportudvart és a RaM kert területén és a Gyermek téren létesített fitnesz teret.

A környezetgazdálkodási program többek közt a kerület mintegy 900 000 m2 zöldterületének fenntartási feladataival, az évi 60 000 tő egy- és kétnyári virág kiültetésével, a kerületi díszburkolatok és közparkok tisztántartásával kapcsolatos feladatok ellátását tartalmazta. Az egyik leginkább előremutató, a fenntartható városgazdálkodás számára meghatározó elem, a kerület öt közparkjában létesült talajvízről üzemeltetett öntözőhálózat volt.

A partnerségi program keretében került sor az Országbíró, a Vizafogó és a Kárpát utcai lakótelepek komplex felújítását megalapozó közösségi tervezésekre, mint történt ez a több mint egy évtizedes Lakossági Zöldterület Védnökségi pályázat esetében. Sikeres volt a városi ebtartás infrastruktúrájának fejlesztését, a felelős városi kutyatartás normáinak elfogadtatását célzó Gondos Gazdi program is.

Önkormányzatunk 2010-2014 között közel 6,8 milliárd Ft-ot fordított a kerületi zöldhálózat fejlesztésére és fenntartására. Ez 60%-al több mint az AngyalZÖLD stratégiában becsült forrásigény. Ennek indoka a fejlesztések számának és tartalmának jelentős kibővítése, a fenntartás színvonalasabbá tételének igénye volt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj