XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/11/04/madarak-a-kassak-lajos-parkban/

Témák A-Z

Madarak a Kassák Lajos parkban

ARCHÍV | 2014. november 04. - Frissítve Egyéb

A rendezvényen megjelent Hiszékeny Dezső a kerület országgyűlési képviselője, a művész pályatársai, a kivitelező és szépszámú érdeklődő. Az ünnepség rangját Kegye János pánsípművész komolyzenei programja emelte. A rózsaágyon elhelyezett hét alakos szoborcsoport 2,8 méter magas. Az 5 millió forintos költség részben pályázati, részben önkormányzati finanszírozásból valósult meg.

A szoborcsoport felállítása az önkormányzati választások előtt már megtörtént, de a művészi alkotás átadását nem akartuk kampány események részéve tenni” – kezdte köszöntőjét a kerület polgármestere. „Mindig fontos volt a kerület és a közterületek humanizálása”, folytatta a polgármester, „ennek bizonyítékai voltak az elmúlt időszak jelentős fejlesztései az Országbíró sétányon, a Vizafogó és a Kárpát utcai lakótelepeken”. A polgármester szólt a jövőről is. Az önkormányzat elfogadta az elkövetkezendő időszakra szóló szoborállítási programját, melynek megvalósítása során készülhet el Radnóti Miklós, majd Papp László szobra is.

A kerületben 87 szobor és 20 domborműves emléktábla található, amely az elmúlt időszakban hét  emlékkel gyarapodott. A közelmúltban került közterületre Horn Gyula egészalakos szobra a Gyermek téren, valamint Redő Ferenc és Vörös Rozália munkásságát megörökítő domborműves emléktábla, egykori házuk falán.

Dr. Lovag Zsuzsa, Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész emlékeztetett arra: valamikor törvény szabályozta, hogy az állami beruházások során a költség bizonyos százalékát köztéri műalkotásra kellett költeni. A jogszabály már nincs hatályban, de örömét fejezte ki, hogy a XIII. kerület törvényi kötelezettség nélkül is ezt a nemes utat járja. A „Madarak” című szoborcsoport bemutatását követően valamennyi kerületi polgárnak és a helyet felkeresőknek kívánta, hogy örömüket leljék a műalkotásban.

Minya Mária Munkácsy-díjas (1980), XIII. Kerületért díjas (2010), keramikusművész harmadik olyan alkotása került átadásra, mely a XIII. kerületet díszíti. A Gyöngyösi sétányon és a Fiastyúk utcában felállított csobogók közkincsé váltak, a kerületi lakosok gyakran pihennek környezetükben. Minya Mária iparművész, nemzetközi kerámiakonferenciák állandó résztvevője, a Magyar Művészeti Főiskola szilikát tanszékének docenseként dolgozik és alkot kerületi műtermében.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj