XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/02/13/lakasok-es-helyisegek-berlete-elidegenitesuk/

Témák A-Z

Lakások és helyiségek bérlete, elidegenítésük

ARCHÍV | 2015. február 13. - Frissítve Egyéb

Az új koncepció által előirányozott lakás- és helyiséggazdálkodási feladatok végrehajtásához szükségessé vált az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV.22.) önkormányzati rendelet módosítása.

A jogszabály módosítás szakmai előkészítése során alapvető követelményként fogalmaztuk meg annak elérését, hogy a szociális bérlakásállomány jogosultjai minél nagyobb részben ténylegesen rászorulók legyenek, egyúttal minimálisra csökkentsük a bérleti joggal visszaélések számát. Javaslataink annak szem előtt tartásával születtek, hogy a közvagyon kezelése során – a bérlők személyes adatának maximális védelme mellett – a lehető legnagyobb mértékű átláthatóságot biztosítsuk.

A szociális gondoskodás részeként az átmenetileg bajba került – tartozást felhalmozó – jogcím nélküli lakáshasználóknak új rendelkezésként lehetőséget adunk a jogviszonyuk rendezésére. A gazdaságos üzemeltetés és a lakásállomány fejlesztésének elősegítése érdekében a jövőben szigorú keretek között, de lehetőséget teremtünk a határozott idejű bérleti jog térítés ellenében történő megváltására.

A helyiséggazdálkodás rendszerében az ingatlanállomány nagyobb arányú hasznosítása, a külső fejlesztési források lehetősége, és a feketegazdaság kifehérítése érdekében bérlőinknek lehetőséget biztosítunk a bérelt helyiség egy részének szabadpiacon történő albérletbe adására.

A rendelet tervezetét – a jogalkotásról szóló törvény elvárásainak eleget téve, összhangban a transzparens döntés-előkészítésre vonatkozó vállalásainkkal – társadalmi véleményezésre bocsátjuk. Várjuk a kerületi lakosaink, és minden érintett segítő, építő javaslatát, véleményét annak érdekében, hogy a megvalósítható lakossági elvárásokat a készülő jogszabály megalkotásának figyelembe vehessük.

Várjuk véleményeiket február 22-ig.

E-mail: velemeny@bp13.hu

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj