XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/03/31/modosul-a-fiatal-hazasok-illetve-elettarsak-reszere-nyujtando-atmeneti-lakhatasi-tamogatas/

Témák A-Z

Módosul a fiatal házasok, illetve élettársak részére nyújtandó átmeneti lakhatási támogatás

ARCHÍV | 2015. március 31. - Frissítve Egyéb

A támogatás alapvető feltétele, hogy a pályázó valamely pénzintézetnél a lakásbérleti jogviszonyhoz igazodó időtartamra lakáscélú elő-takarékossági szerződést kössön. A megtakarítást az önkormányzati rendelet nemcsak a szerződéskötéskor, hanem a bérleti jogviszony teljes időtartama alatt elvárja éppen azért, hogy a bérleti jogviszony lejártával megfelelő segítségül szolgáljon a bérlők saját lakásának vásárlásához. Az egymást kiegészítő támogatási rendszer hatékony működtetése érdekében szükséges a lakáshoz jutás állami támogatási rendszerének folyamatos figyelemmel kísérése, és a kerületi támogatási konstrukció változásokhoz igazítása.

A rendelet legutóbbi, 2013. október 1. napján hatályba lépett módosításával a jogalkotó az elnyerhető bérleti jog időtartamát a keresleti oldal igényeihez igazítva 5 évről 8 évre emelte.

A piacon ismert és népszerű elő-takarékossági lehetőségek különböző időszakra szólnak, és a különbözőségük miatt nem lehet azokhoz igazítani a bérleti jogviszonyokat. A jelenlegi jogszabály módosítással a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat a fecskelakásban élő fiatal pároknak ebben rugalmasságot biztosít. A módosítás arra kíván lehetőséget biztosítani, hogy az elő-takarékossági szerződésük lejárta ellenére is az önkormányzati bérlakásban maradhassanak a megtakarítás felszabadulásához szükséges, rendeletben meghatározott átmeneti, türelmi időszak idejére. Ez a fecskelakásban élőknek biztonságot nyújt a tekintetben, hogy bérleti szerződésük betartása mellett kifusson az elő-takarékossági szerződésük, maradéktalanul hozzájussanak a kapcsolódó állami támogatáshoz és maradjon átmeneti lehetőségük az így felszabaduló pénzforrásaik ideális felhasználására.

A módosító rendelet tervezetét – a jogalkotásról szóló törvény elvárásainak megfelelően, összhangban továbbá a transzparens döntés-előkészítésre vonatkozó vállalásainkkal – társadalmi véleményezésre bocsátjuk. Várjuk a pályázók és minden kerületi lakos segítő, építő javaslatát, véleményét annak érdekében, hogy a megvalósítható lakossági elvárásokat a készülő jogszabály megalkotásának figyelembe vehessük.

Véleményeiket 2015. április 12-ig várjuk. E-mail: velemeny@bp13.hu

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj