XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/06/05/onkormanyzat-tulajdonaban-allo-kozteruletek-hasznalata-es-rendeje/

Témák A-Z

Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használata és rendje

ARCHÍV | 2015. június 05. - Frissítve Egyéb

A kerületi tulajdonú és fenntartású közterületeket új kategóriákba soroltuk, a korábbi fővárosi szabályozáson alapuló övezeti rendszert az egyes kerületrészek megnövekedett beruházási és piaci értékéhez igazítottuk. A közterületi kategóriák változásával párhuzamosan felülvizsgáltuk az egyes közterület használati díjak két éve változatlan mértékű díjtételeit is, amelynek eredményeként egységesen 5 %-os díjemelést hajtottunk végre.

A kodifikációs munka előkészítése során felülvizsgáltuk a lakóépületek közvetlen környezetében kialakított, közterületre létesített vendéglátó-teraszokra vonatkozó szabályozást. Olyan feltételrendszerre tettünk javaslatot, amely egyszerre támogatja a helyi kisvállalkozások működését, vendégeik szabadtéri kikapcsolódásának lehetőségét, ugyanakkor figyelembe veszi a lakóközösségek érdekeit és a közvetlen környezet álláspontját is.

Bővülnek a közterület-használati hozzájárulás megtagadásának esetei a forgalomból kivont járművek ideiglenes tárolásának megtiltásával, a mozgó árusítás tilalmának területi kiterjesztésével, és a rálátási akadályt képező létesítmények kereszteződésekben való elhelyezésének feltételekhez kötésével. A meg nem fizetett közterület-használati díjból adódó követelések hatékonyabb érvényesítése érdekében bővül a megelőző jellegű szerződésteljesítési biztosítékok köre. Differenciáltabbá válik a díjmentesség és díjcsökkentési okok köre, lakossági javaslat alapján új rendelkezésként lehetővé válik díjcsökkentési kérelem benyújtása a közterület-használattal járó homlokzat felújítások esetén.

Az Önkormányzat a zöldterület fenntartási, parkgondozási feladatainak hatékony és a kerületi lakosság igényekhez igazodó ellátása érdekében együttműködik a környezetükért felelősséget érzőkkel. Ennek érdekében zöldfelületein lehetőséget biztosít a kerület lakosságának, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek, és magánszemélyeknek egyaránt, hogy a környezetükben található zöldfelületeket gondozzák, szépítsék. Annak erősítése érdekében, hogy a lakosság a köztulajdonban álló zöldterületeket sajátjához hasonlóan védje, az Önkormányzat rendeleti szintre emeli a zöldterületi együttműködések különböző formáit.

Az új jogszabály jobban segíti az Önkormányzathoz forduló ügyfelek eligazodását a közterület használatának feltételrendszerében. A megújuló szabályozás határozott irányvonalat ad a közterület-használati hozzájárulások kiadásához, megerősíti a közterületek felelős használatának alapelvét, mely szerint a közterület rendeltetésétől eltérő, más célra csak a közösségi együttélés alapvető szabályainak tiszteletben tartásával használható.

Az új rendelet tervezetét – a jogalkotásról szóló törvény elvárásainak megfelelően, összhangban továbbá a transzparens döntés-előkészítésre vonatkozó vállalásainkkal – társadalmi véleményezésre bocsátjuk. Várjuk a kerület lakosságának segítő, építő javaslatát, véleményét annak érdekében, hogy a megvalósítható elvárásokat a készülő jogszabály megalkotásánál figyelembe vehessük.

Véleményeiket 2015. május 21-ig várjuk. E-mail: velemeny@bp13.hu

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj