XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/10/22/megemlekezes-56-rol-a-beketeren/

Témák A-Z

Megemlékezés ’56-ról a Béke téren

ARCHÍV | 2015. október 22. - Frissítve Kulturális hírek

Ezt követően a pártok, civil szervezetek képviselői, a kerület lakossága virággal és koszorúkkal, majd egy perces néma főhajtással, és mécses gyújtásával adóztak az 1956-os forradalom és az áldozatok emlékének.

A Béke téri ünnepségen a megjelentek elsőként Papp János színművész előadásában Simonyi Imre „Húsvét” c. versét hallgathatták meg. Majd dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében emlékezett meg az 59 évvel ezelőtti eseményekről. A beszédében a forradalom és a szabadságharc aktuálpolitikai tanulságait is megosztotta a részvevőkkel. Mint mondta ’56 után több százezren azért menekültek el az országból, mert a várható megtorlástól tartottak. Most nem az üldöztetés, hanem a jobb megélhetésért változtatnak – akár ideiglenesen is – hazát. Szólt az egészségügy, az oktatás, a társadalom tagjainak romló helyzetéről, a közigazgatás felesleges átszervezéséről.

Az ünnepi műsort a Magyar Kultúráért, több nívó- és aranydiploma, a kiváló együttes díjas Keil Ernő Fúvószenekar adta. Kovács Tibor vezényletével a Bánk bán és a Hunyadi László operákból adtak elő részleteket, majd Beethoven Egmont-nyitányának fúvószenei átirata emlékeztette a résztvevőket az 59 évvel ezelőtti eseményekre.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj