XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/11/12/kornyezetvedelelmi-fenntarthatosagi-programot-es-a-klimastaregiat-lehet-velemenyezni/

Témák A-Z

Környezetvédelelmi-fenntarthatósági programot és a Klímastarégiát lehet véleményezni.

ARCHÍV | 2015. november 12. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A dokumentumokban meghatározott célok egész kerületünket és annak lakosságát is érintik, ezért a feladatok megvalósulásának nyomon követésébe a helyi társadalom minél szélesebb körét szeretnénk bevonni. Erre tekintettel kérjük a kerület lakosságát, segítse munkánkat a beszámolók csatolt tervezeteinek véleményezésével.

A véleményeket, javaslatokat 2015. november 23-ig a kornyezetvedelem@bp13.hu e-mailcímre várjuk.

A kerületi környezetvédelmi-fenntarthatósági program 2012. évi elfogadása óta ezen a szakterületen is számos változás következett be: a vonatkozó jogszabályok módosulása mellett a közigazgatás átszervezésének, az önkormányzati feladatkörök változásának is jelentős a hatása. Az Országgyűlés elfogadta az új, immár negyedik Nemzeti Környezetvédelmi Programot, emiatt időszerűvé vált a kerületi program felülvizsgálata is.

Az előterjesztés mellékletét képező beszámolóból megállapítható, hogy a Környezetvédelmi-fenntarthatósági Program végrehajtása folyamatos, a meghatározott feladatok időarányos teljesítése megtörtént. Külső körülmények közrehatása miatt néhány kitűzött cél elérésére már nincs lehetőség, ezek törlését javasoljuk a programból.

Megállapítható az is, hogy a kerületi Környezetvédelmi-fenntarthatósági Program továbbra is illeszkedik az önkormányzat által kialakított tervezési rendszerbe. A szakterületre vonatkozó stratégiai dokumentumokban (a Hosszútávú Fejlesztési Koncepcióban, az IVS-ben) meghatározott célok elérését jól szolgálja, és összhangban van az AngyalZÖLD+ programmal is.

A 2011-ben elfogadott Klímastratégiában meghatározott konkrét feladatok részben megvalósultak, részben beépültek a Környezetvédelmi-fenntarthatósági programba, emellett folyamatosan törekszünk a klímavédelmi szempontok megjelenítésére az önkormányzati döntéshozatal minden területén. A stratégia elfogadása óta jelentős változások következtek be az önkormányzat feladatkörében, emiatt új eszközök meghatározására és alkalmazására van szükség. Amellett, hogy a klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése minden érintettnek feladata, a helyi közösségek és önkormányzatok számára az éghajlatváltozás várható hatásaihoz történő alkalmazkodásnak van nagyobb jelentősége, ezért indokolt a továbbiakban erre nagyobb figyelmet fordítanunk.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj