XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/07/05/koszoruzasi-uennepseg-horn-gyula-tiszteletere/

Témák A-Z

Koszorúzási ünnepség Horn Gyula tiszteletére

2017. július 05. Kulturális hírek

Az európai rangú politikusra, miniszterelnökre, a kerület díszpolgárára emlékeztek július 5-én a kerületi önkormányzat által megrendezett koszorúzási ünnepség keretében a 85 éve, Angyalföldön született államférfi domborműves emléktáblájánál, egykori lakóépületénél az Újpesti rakpart 11. számú épületnél, majd a Gyermek téren álló egész alakos szobránál a kerület országgyűlési képviselői, az  önkormányzat vezetői, a képviselő-testület tagjai, a kerületi civil szervezetek képviselői, Horn Gyula munkatársai, tisztelői, és barátai, valamint a kerületi lakosság reprezentánsai.

A politikus domborműves emléktáblájánál megrendezett koszorúzás Papp János színművész szavalatával kezdődött, a jelenlévők József Attila:  Hazám című költeményét hallgatták meg. Ezt követően Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője idézte fel Horn Gyula alakját, pályafutásának emlékezetes állomásait, és munkásságának máig emlékezetes erényeit.

-Horn Gyula a Horthy-korszakban  született, nagyon szegény munkáscsalád sarjaként. Egész életében elkísérte őt a nélkülözés, az éhezés, és a fázás emléke, amitől gyermekként sokat szenvedett. Életútja során a XX. századi magyar történelem minden poklát megismerte. Angyalföldi proliból világszerte elismert, számos nemzetközi kitüntetésben részesített államférfivá vált, de soha, egyetlen percre sem felejtette el, hogy honnan indult.

Nem kellett plakátokon követelnie hogy tiszteljék: munkájával, eredményeivel, emberi erényeivel vívta ki az emberek tiszteletét és szeretetét. Erkölcs és bátorság jellemezte egész pályafutását. Emberséges politikus volt, aki szeretett az emberek közé vegyülni, bárkivel szívesen szóba állt, mentes volt minden nagyképűségtől és póztól. A jog-, a lét-, és a közbiztonság kérdéskörei minden megnyilvánulásában szerepet kaptak, és ma különösen aktuális hívószavak.  Az első Kelet-európai politikus volt, aki szót kapott és előadást tarthatott a NATO közgyűlésén, ahol javaslatait elfogadták. Horn Gyula emléke, hazája fejlődéséért, Magyarország európai elismertetéséért kifejtett erőfeszítései ma is példát adnak nekünk – mondotta Hiszékeny Dezső. Ezt követően elsőként ifjabb Horn Gyula, majd  a megjelent személyiségek, és a lakosság képviselői  helyezték el a tisztelet koszorúit és virágait  a domborműves emléktáblánál.

A Gyermek téren, Horn Gyula szobránál  megrendezett ünnepi esemény ismét Papp János színművész szavalatával kezdődött. Ez alkalommal József Attila: Thomas Mann üdvözlése című költeménye hangzott el, majd Földes György történész osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

– Nem búsulni, hanem reményt és erőt meríteni érkeztünk Horn Gyula szobrához. Horn Gyula alakjának, munkásságának felidézése erőt ad nekünk. Olyan államférfi emléke előtt tisztelgünk most, aki képes volt alárendelni pártja érdekeit a nemzet érdekeinek. Baloldali plebejus politikusként művelt népet, erős és modern Magyarországot álmodott, és ezért a vízióért dolgozott egész életében. Életművéből megfejthető, hogy mit üzenne ma nekünk: adjatok helyet azoknak, akiknek a legnagyobb esélyük van a győzelemre, és soha ne feledjétek, hogy nemzetünk Európához tartozik, annak elválaszthatatlan része.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően az esemény Horn Gyula szobrának megkoszorúzásával zárult.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj