XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/08/16/sajtotajekoztato-duna-arenaban/

Témák A-Z

Sajtótájékoztató a Duna Arénában

2017. augusztus 16. Városfejlesztési hírek

A FINA 17. Úszó Világbajnoksághoz kapcsolódó, az érdeklődők közlekedését segítő hajózási feladatok végrehajtásának tapasztalatairól, és a Duna Arénának otthont adó XIII. kerület fejlődéséről tartottak nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatót augusztus 16-án a Duna Aréna Sky teraszán.

Az esemény első megszólalója, Spányik Gábor a MAHART PassNave ügyvezetője arról tájékoztatta az írott és az elektronikus sajtó képviselőit, hogy a hajózási társaság sikerrel tett eleget tömegközlekedést segítő feladatainak, bár a Duna alacsony vízállása miatt a szárnyas hajók forgalomba állítására az esemény első napjaiban nem volt lehetőség.

Ezt követően Borszéki Gyula, kerületünk alpolgármestere a városrész hosszú távú fejlődésének eredményeit, illetve a sporteseményhez kapcsolódó fejlesztéshez kapcsolódó információkat ismertette a jelenlévőkkel. Mint elhangzott, Budapest  XIII. kerülete immár húsz esztendeje a főváros legdinamikusabban fejlődő városrésze. A helyi önkormányzat hosszú távú, következetes városfejlesztési stratégiájának köszönhetően a kerületben olyan komplex, az itt élő és dolgozó emberek élet-, és munkakörülményeit egészében meghatározó fejlesztések történtek, amelyek napjainkban is folytatódnak. A FINA 17. Úszó Világbajnokságával kapcsolatos állami beruházások további hozzájárulást jelentettek a kerület fővárosi tulajdonú úthálózatának infrastrukturális fejlesztéséhez, az elavult közműhálózat egy részének felújításához.

– Az úszó világbajnokság jó lehetőséget teremtett a kerületi önkormányzat által tervezett két jelentős beruházás megvalósításához: a Dagálysétány utca kialakításához, és a dunai árvíz védmű egy szakaszának megépítéséhez – mondotta Borszéki Gyula alpolgármester. – A Dagálysétány utca kialakítása egyértelmű elismerést váltott ki a városfejlesztéssel foglalkozó szakemberekből, a tájépítészekből és az új utcát birtokba vevő helyi lakosokból éppen úgy, mint az úszó világbajnokság eseményeinek látogatóiból. A Dagály Strandfürdő területén, illetve a főváros beruházásában elkészült Moszkva sétány nyomvonalán végrehajtott, kényszerű fakivágások pótlásával a kerületben végrehajtott és folyamatban lévő fatelepítések eredményeként a városrész a 4000 új faegyeddel gazdagodott.

Az elmúlt két évtizedben 15.000 lakás, egymillió négyzetméter kereskedelmi-, szolgáltató-, iroda célú épület létesítésére került sor. Fontos, hogy a beruházások nagyobb részét, több ezermilliárd forintot magánbefektetők invesztálták a városrész fejlesztésébe. A Váci úti „irodafolyosó” teljesen megváltoztatta a terület korábbi ipari jellegét, a világvárosias irodaépületekben multinacionális cégek, kontinentális szolgáltató központok működnek. A kerületben jelenleg 75-80.000 munkahely található, az álláskeresők száma a fővárosi kerületek sorában átlag alatt van.

A kerületi önkormányzat által finanszírozott beruházások közül országosan is kiemelkedő a bérlakás építési, valamint  a lakosság szociális, egészségügyi, kulturális és rekreációs  igényeinek kiszolgálására irányuló komplex városfejlesztési program. Ennek keretén belül olyan világszerte nagy figyelmet keltett eredmények születtek, mint a nemzetközi díjakkal minősített 100 lakásos passzívház, a műfajában párját ritkító passzív épületű Meséskert tagóvoda, a Radnóti Miklós Művelődési Központ, és a korszerű egészségügyi ellátó hálózat, amely  két, a kor igényeinek megfelelően felszerelt, korszerű szakrendelő mellett háziorvosi és gyermekorvosi rendelőkből áll.

A kerület napjainkban is Budapest  leggyorsabban fejlődő városrésze. Itt látható a legtöbb toronydaru, több százezer négyzetméter lakás-, és iroda céljára szolgáló épület kivitelezési munkálatai folynak. Az elkészülésüket követő multiplikátor-hatás további lendületet biztosít a városrész lakosságának növekedéséhez, a szolgáltatások fejlesztéséhez. Elmondható, hogy a kerület fejlődésének üteme az évek múlásával növekedett, és ez a tendencia visszafordíthatatlannak nevezhető.

A városrész önkormányzata és lakossága várakozással tekint a 2018. áprilisára ígért, a Dagály Strandfürdő újjáépítésére vonatkozó tervek realizálása elé –  zárta tájékoztatóját Borszéki Gyula alpolgármester.

 

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj