XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/05/11/kozlekedesi-kultura-napja/

Témák A-Z

A Közlekedési Kultúra Napja

ARCHÍV | 2018. május 11. - Frissítve Közlekedési, parkolási hírek

A XIII. Kerületi Önkormányzat idén csatlakozott a Közlekedési Kultúra Napjának május 11-ei közösségi céljához. Ahhoz a szándékhoz, hogy minél több szó essen a biztonságtudatos, a toleráns, az egymásra és önmagára figyelő közlekedési kultúra széles körű elterjesztéséről, sokszínűségének bemutatásáról, arról, hogy a közlekedési kultúra a kulturális gondolkodás része.

A XIII. Kerületi Önkormányzat nemcsak fontosnak tartja mindezt, hanem folyamatosan és jelentősen hozzájárul a közlekedésbiztonság technikai és anyagi feltételeinek kerületi megteremtéséhez. Az önkormányzat közlekedésbiztonsági fejlesztésekkel is erősíteni kívánja a közlekedési kultúrát: a Fiastyúk utcai Kiss and Ride (K+R) parkoló zóna és az újlipótvárosi mobilitási terv.

A Közlekedési Kultúra Napját hazánkban először 2015. május 11-én rendezték meg. Az idei a negyedik alkalom. S miért pont május 11-e lett a kezdeményezés dátuma? Ahhoz kötődik, hogy 2010 tavaszán az ENSZ közgyűlése több mint 90 ország – köztük Magyarország – támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” (Decade of Action for Road Safety) 2011-2020 programot. Az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programja valamennyi kontinensen 2011. május 11-én indult el a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosításával, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés hangsúlyozásával.

A 2018-as esemény szlogenje: „Tarts velünk, légy a partnerünk!” A rendezvények fókusza – a biztonságtudatos közlekedés mellett – az összefogásra és a partnerségre is kiterjed.

Ezen a napon a közlekedésbiztonság, a közlekedési kultúra iránt elkötelezett szervezetek az ország különböző pontjain értékteremtő rendezvényeket tartanak évről évre. A figyelemfelhívó programhoz a XIII. Kerületi Önkormányzat is csatlakozik.

A Közlekedési Kultúra Napján a XIII. kerületben több helyszínre is táblák kerülnek ki ezzel a felirattal: „A XIII. Kerület Önkormányzat ezen a helyszínen hamarosan kijelölt gyalogos átkelőhelyet létesít a biztonságosabb átkelés érdekében a kerület különféle csomópontjain.” Emellett – ugyancsak a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából – a kerület több, már meglévő gyalogos átkelőhelyének kopott burkolati jelét újrafestik, illetve alkalmaznak más, a közlekedésbiztonságot növelő forgalomtechnikai jelzéseket, s ezeken a helyeken – 7 csomópont, és 13 átvezetés – kiegészítő tábla is lesz: „A kijelölt gyalogos átkelőhelyet a XIII. kerületi Önkormányzat tette biztonságosabbá a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából!”

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan az ORFK Balesetmegelőzési Bizottság, a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata és a Magyar Plastiroute Kft. pályázatot hirdetett  Tarts velünk, legyél a partnerünk! címmel. A Közlekedési kultúránk értékei 2018. alpályázat egy közlekedésbiztonsági fotópályázat, amelynek célja a mindennapi élet kulturált közlekedésének megörökítése. Szakmai és civil szervezetek a XIII. kerület közlekedésbiztonsági fejlesztései közül a Fiastyúk utcai K+R parkolóról készült fotókkal pályáztak.

A „Lendületben a XIII. kerület” című önkormányzati program kiemelten foglalkozik a kerület közlekedésbiztonságával. Ennek fontos része az akadálymentes közlekedés feltételeinek biztosítása éppúgy, mint az újlipótvárosi forgalmi rend felülvizsgálata, a Tempo30 övezet kialakítása és szélesítése. Továbbá a Kiss and Ride (K+R) parkolási zóna, amelyet a XIII. kerületi Önkormányzat a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt alakított ki. Az utóbbi saját forrásból történő beruházásnak a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontjának szakmai zsűrije az egyetemes tervezés követendő példája” címet ítélte oda és felvette az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont jó példáinak tárába.

Az AngyalZÖLD+ közterületi stratégia a közterületek integrált szemléletű kezelését és fejlesztését biztosító, közútkezelési, parkolási és környezetgazdálkodási feladatokat tartalmazó program.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj