XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/10/05/emlektabla-rajk-laszlonak/

Témák A-Z

Emléktábla Rajk Lászlónak

2022. október 05. Kulturális hírek

2022. október 3-án, a Lehel Csarnok galériaszintjén avatták fel Rajk László emléktábláját. Az eseményen beszédet mondott dr. Tóth József polgármester, valamint Bojár Iván András művészettörténész.

Rajk László emléktábla-avatás

Rajk László 1949. január 26-án született. Apja és anyja letartóztatásakor 5 hónaposan, 1949 júniusában a Pikler Intézetbe került, majd 1951-ben „visszakapja” a család, és Györk István néven nagyanyjával és nagynénje családjával a Bulcsú utcában él, épp szemközt a Lehel piaccal. Édesanyja szabadulása után a Katona József utcába költöznek, majd 35 éves koráig az volt az otthona. Az általános iskolát a Sziget utcai (ma: Radnóti Miklós utca) iskolában végezte. A gimnáziumi éveket követően Rajk László sikerrel felvételizett a Budapesti Műszaki Egyetem építészkarára, ahol 1972-ben diplomázott. Első megvalósult munkája, a Fővárosi Hulladékhasznosítómű munkásszállója volt.

A hetvenes évek közepétől foglalkozott színházi tervezéssel, eleinte Halász Péter lakásszínháza előadásainak díszlettervezőjeként, majd kisebb fővárosi és vidéki színházakban is. Ezzel párhuzamosan filmes látvány- és díszlettervezőként kezdett önálló karriert építeni: a hetvenes évek végétől több tucat munka, többek közt a Megáll az idő, a Szerelem második vérig, a Miss Arizona, a Piroska és a farkas kötődik a nevéhez. Filmes pályafutása folytatódott, többek között A londoni férfival, A torinói lóval, a Saul fiával, az 1945-tel, a Napszálltával. 2009-ben az év látványtervezőjévé választották.

1996-ban a Corvin Mozi multiplexszé alakítása, 1998-ban a bécsi Collegium Hungaricum rekonstrukciója, 1999-ben a Moulin Rouge átalakítása és az Aquincumi Múzeum igazgatósági és restaurátor-épülete fűződik a nevéhez. 2002-ben készült el a legfontosabb műve, a Lehel Csarnok. Emellett számos kiállítást tervezett; az Auschwitz-Birkenauban megépült magyar állandó emlékkiállítás, illetve a Nagy Imre Emlékház rekonstrukciója és állandó kiállítása komoly szakmai elismeréseket hoztak számára. Közel húsz épület tervezése, számos kiállítás, látványtervek, látvány- és díszlettervezés, grafikai munkák és hat kötet írása fűződik a nevéhez.

A rendszerváltáskor, az első szabad választáson a XIII. Kerület országgyűlési képviselője volt, egyéni körzetben nyert, 1990-96 között volt képviselő.

Rajk László rövid lefolyású, súlyos betegséget követően 2019. szeptember 11-én elhunyt.

Több XIII. kerületi építészeti munkája volt, illetve pályázaton is indult:

  • Egyik első, nemzetközi pályázatra beküldött anyaga a Vígszínház zárt tereinek publikussá tétele volt, Ideális színház címmel 1977-ben.
  • Raoul Wallenberg szobrának visszahelyezése és környezetrendezése a Szent István parkban (1999)
  • Lehel Csarnok (1998 – 2002)
  • József Attila Színház és környezete rekonstrukciója – tervpályázat a XIII. kerület Városkapujának elkészítésére (2006)

Jelentősebb díjai:

  • 1999 a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének lovagja,
  • 2005 a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje,
  • 2007 Pro Urbe Budapest díj,
  • 2009 Kossuth-díj,
  • 2009 Húszéves a Köztársaság díj.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj