XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/05/13/emlektablat-allitottunk-heller-agnes-filozofusnak/

Témák A-Z

Emléktáblát állítottunk Heller Ágnes filozófusnak

2024. május 13. - Frissítve Kulturális hírek

Születésének 95. évfordulóján emléktáblát állított a néhai Heller Ágnes filozófusnak és esztétának önkormányzatunk. A Széchenyi-díjas tudós és egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és Budapest díszpolgára 1972-től 5 éven át a XIII. kerületi Szent István park 26-ban élt és dolgozott. 

„A szabadság felelősséggel is jár: mi vagyunk felelősek saját életünkért, a környezetünkért, nemcsak családunkat, hanem egész országunkat értve ezalatt.” Ez Heller Ágnes ma is érvényes egyik fontos gondolata. A néha filozófus és esztéta 1929. május 12-én született Budapesten. 1947 és 1951 között a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) magyar-filozófia szakon tanult, középiskolai tanárként diplomázott.

BUDAPESTŐL NEW YORKIG ÉS VISSZA

Tanítványa volt a Budapesti Iskola megalapítójának, Lukács Györgynek, később pedig egyik emblematikus alakja lett a Lukács köré csoportosult filozófiai körnek. Ez a Kádár-rendszerben ellenzékinek számított, és kapcsolódott a demokratikus ellenzékhez is. Tagjait megfigyelték, zaklatták, végül pedig az 1973-as úgynevezett filozófusper során lényegében felszámolták, több egykori tagja külföldre kényszerült. Heller Ágnes is emigrált.

Tanított a berlini egyetemen, a melbourne-i La Trobe Egyetemen, a torinói egyetemen, a São Pauló-i egyetemen, végül New Yorkban kapott katedrát 1986-ban. A rendszerváltás idején, 1990-től már hazajárt filozófiai előadásokat tartani a szegedi József Attila Tudományegyetemre és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre. 1995-ben habilitált. 1995-től 1999-ig, nyugdíjazásáig az ELTE Esztétika Tanszékén tanított. Még hazajövetelekor, 1990-ben megválasztották az MTA levelező tagjának, 1995-ben pedig rendes tagjának. Mind a tudományos, mind a politikai és kulturális életnek aktív szereplője maradt. 2010-től professor emeritaként ismét tanított az ELTE Esztétika Tanszékén.

2019. július 19-én a balatonalmádi strandról úszni ment, ám a parton hiába várták az ismerősei, nem tért vissza. Pár órával később kiderült a 90 éves filozófusnő a Balatonba fulladt. Július 29-én helyezték végső nyugalomra a Kozma utcai izraelita temetőbe

MEGEMLÉKEZÉS A SZENT ISTVÁN PARKBAN

Heller Ágnes munkásságát Szücs László Gergely filozófus, a Fővárosi Levéltár levéltárosa, a Heller-hagyaték gondozója és Kardos András esztéta, Heller Ágnes egykori munkatársa és barátja idézte fel 2024. május 10-én a XIII. kerületi Szent István park 26. számú ház előtt. Ott élt ugyanis a filozófus és esztéta 1972 és 1977 között.

A ház falára most emléktábla került, amely alá koszorút helyezett el Hiszékeny Dezső kerületi országgyűlési képviselő, Karácsony Gergely főpolgármester és dr. Tóth József polgármester. A család nevében Heller Ágnes lánya, Hermann Zsuzsa koszorúzott.

 

Heller Ágnes emléktábla leleplezése

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj