XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/06/03/a-xiii-kerulet-uj-diszpolgarai-des-laszlo-falusi-mariann-dr-kadar-ferenc/

Témák A-Z

A XIII. kerület új díszpolgárai: Dés László, Falusi Mariann, dr. Kádár Ferenc

2024. június 03. Kulturális hírek

Ünnepelt a XIII. kerület: 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, amelyet ma rendeztek meg a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban. Dr. Tóth József polgármester – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – díszpolgári címet adományozott Dés László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, szaxofonosnak, a modern jazz meghatározó alakjának, számos nagysikerű musical és filmzene szerzőjének, Falusi Mariann énekművésznek, a Pa-Dö-Dő együttes egyik alapító tagjának, dr. Kádár Ferenc gyermekorvosnak. Mindannyian jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez, életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették annak hírnevét, tekintélyét. Jelenleg 96 díszpolgára van a XIII. kerületnek.

Dés László díszpolgárDés László
Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, dzsessz zenész, érdemes művész

A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban előbb klarinét, majd szaxofon szakra járt. A zenei életbe 1974-ben kapcsolódott be. Öt évvel később Dimenzió néven saját együttest alapított. 1987-ben Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel létrehozták a Trio Stendhalt, amellyel komoly sikereket értek el Európa-szerte. Dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film zenéjét szerezte, például: Egymásra nézve, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Csocsó, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok. Számos rendkívül sikeressé lett musical szerzője, többek között: Valahol Európában, A dzsungel könyve, A Pál utcai fiúk. Írt zenét a Jazz+Az együttesnek is. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. Hangszerei a szoprán- és a tenorszaxofon, játékát az érzékeny és „szubjektív hang”, az improvizációs dallamvezetés jellemzi. 2003-ban Dés László Septet néven alapított új együttest, majd 2018-ban Free Sounds Quartet néven.

Hosszú ideig a XIII. kerület lakója volt, igazi lokálpatrióta, büszke újlipótvárosi kötődésére. A szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tiszteli.

A XIII. kerületi Hírnöknek így nyilatkozott díszpolgársága kapcsán: „Véleményem szerint ez szeretetet és tiszteletet tükröz. És ez nagyon jólesik.”

 Falusi MariannFalusi Mariann

Artisjus-díjas énekesnő, színésznő, a Pa-Dö-Dő együttes egyik alapító tagja

A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán főként operát énekelt. Első nagyobb sikerét 1983-ban érte el, amikor megnyerte a Ki mit tud? tehetségkutató műsort dzsesszénekes kategóriában. 1983 és 1985 között a Stúdium Dixieland szólóénekese volt. 1985-ben Kubában, 1986-ban Mongóliában fesztiválgyőztes lett. Az énekesi pályája mellett a színészet is érdekelte, az 1980-as években a Vígszínházban játszott, több filmben is szerepelt, például a Laurában és az Eldorádóban. Ma is látható színházi előadásokban. 1988-ban alapították meg Lang Györgyivel a Pa-Dö-Dő együttest, amellyel országos hírnévre tettek szert. Éveken keresztül vezettek önálló beszélgetős műsort a Klub Rádióban Ötös címmel. Több tehetségkutató műsor zsűritagja volt. Társadalmi szerepvállalásaiért 2015-ben Magyar Toleranciadíjat, 2018-ban Radnóti Miklós antirasszista díjat kapott.Sokáig élt a kerületben, a helyi kulturális életnek ma is állandó szereplője. „A XIII. kerület az életem része. Számomra mindennél magasabbra emeli a díszpolgári cím értékét, hogy ezt egy közösség adja”, mondta.

 

 

Kádár FerencDr. Kádár Ferenc
Gyermekorvos

A kerületben nőtt fel, idejárt iskolába. Az egyetem elvégzése után 12 évig dolgozott a Madarász utcai Gyermekkórházban, 40 éve körzeti gyermekorvos Újlipótvárosban. 1989-ben bízták meg a mai Ipoly utcai rendelő vezetésével. Csecsemő- és gyermekgyógyászati, iskolaegészségtan-ifjúságvédelmi szakvizsgája van. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének 1995-től alelnöke, majd több mint tíz éven át a vezetőség tagja, tanácsadója volt. Húsz éven át irányította a gyermekorvosi alapellátás szakmapolitikai és tudományos konferenciáinak szervezését, szerkesztette Dr. Kálmán Mihállyal a Hírvivőt, a házi gyermekorvosok szakmai lapját. 2004-től tíz éven át képviselte a magyar házi gyermekorvosokat az Európai Gyermekgyógyászati Akadémián. Az Európai Alapellátó Gyermekorvosok Szövetségének 2014-ig volt a főtitkára. 1992 óta a Palánta Gyermekorvosi Rendelő Alapítvány munkáját is irányítja. Szakmai tanácsadóként részt vett a házi gyermekorvosok körében legelterjedtebb informatikai program, az IxGyerek kifejlesztésében. Fáradhatatlanul dolgozik a kerület lakosaiért. Mindenki elismeréssel és tisztelettel beszél róla. Kitűnő szakember, aki nem kizárólag tudásával, gyógyításával szerzett hírnevet, hanem közéleti tevékenységével is. Bármikor lehet hozzá fordulni, mindig segítőkész. Azt vallja: „Jó dolog jót tenni.”

A XIII. kerület születésnapján Budapest Főváros XIII. Kerületért-díjban részesültek:

Dr. Báthori Csaba költő, irodalomtörténész, műfordító, esszéista; Csuka Mónika énekes, zeneszerző; Kiss Gyöngyi, a Berzsenyi Dániel Gimnázium intézményvezetője; Kovács Tibor, az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet volt elnöke; Szabó-Tátrai Gabriella, a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője; Dr. Várnai György, a MAZSIHISZ és a BZSH vezetőségi tagja.

Díszpolgáravató

 

Polgármesteri Dicséretben részesültek: Bába-Tóth Edina, II. sz. Gondozási Központ szolgáltatásvezetője; Bányász István r. százados; Deák Mihály, a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet beszerzési és üzemeltetési osztályvezetője; Földi Edit, a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal igazgatási ügyintézője; Fundák Kristóf, az Angyalföldi Vadrózsa táncegyüttes vezetője; Kállai Lajos, a TV13 főszerkesztője; Kapás Éva, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Főkönyvelőségének szakelőadó főmunkatársa; Kovács Erzsébet, a Boribon Bölcsőde vezetője; Kovács Krisztina, a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal személyügyi ügyintézője; Kovács Viktória, a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője; Péter Gábor, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. koordinátora; Pollák Tiborné, a Napraforgó Tagóvoda óvodatitkára; Speizer Mónika, a Család és Gyermekjóléti Központ szakmai vezetője; Sütő József tűzoltó százados, az Észak-pesti Katasztrófavédelmi kirendeltség parancsnok-helyettese; Wisky Éva, az IMFK számviteli csoportvezetője.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj