XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/07/17/viragkavalkad-a-gyongyosi-setanyon/

Témák A-Z

Virágkavalkád a Gyöngyösi sétányon

2024. július 17. Környezetvédelmi hírek

Idén 22. alkalommal nyílt meg az egynyári virágok bemutatója a Gyöngyösi sétányon, amely virágsétánnyá változott: 19.600 egynyári virág díszíti kora őszig. Köztük a különlegesség a papagájfű, amelyet eddig még soha sem ültettek ki az angyalföldi virágfesztiválon. A XIII. kerületben egyébként összesen több mint 1000 négyzetméternyi közterületen láthatók egynyári virágok.

Hagyományosan a Gyöngyösi sétányt díszítik a legnagyobb területű egynyári virágágyások a XIII. kerületben. Oda idén 19.600 tő, tehát a tavalyinál háromezerrel több egynyári virág került 817 négyzetméternyi területre. A legtöbb ágyásban ott van az Impatiens SunPatiens valamelyik változata, azaz közismert nevén a pistike vagy nebáncsvirág számos fajtája. Az egynyári virágbemutató idei különlegessége az Alternanthera, magyarul a papagájfű, amelyből a Black Knight, vagyis a Fekete Lovag változat került földbe – most először az egynyári virágbemutatók 22 éves történtében.

Egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

A SZÍNFŐSZEREPLŐ A SÁRGA

2023-ban a rózsaszín és a lila árnyalatú virágok voltak többségében, 2024-ben a sárga színű egynyáriak viszik a prímet. A kiültetés tervezésénél a tavalyihoz hasonlóan idén is szempont volt az ökológiai igények figyelembe vétele, így a napos, félárnyékos és árnyékos területeken eltérő a fajtaösszetétel.

 

Egynyári virágbemutató

Idén is készült egynyári vadvirágos ágyás, amely nem csak szép, hanem rovaroknak, méheknek is életteret biztosít. A kerületben jelentősebb, egynyári színes virágkavalkádot láthatunk még a Gyöngyösi sétányon kívül a József Attila téren, a Béke téren és a Fiastyúk utcában a szökőkútnál.

TOVÁBBFEJLESZTJÜK A ZÖLDHÁLÓZATI RENDSZERT

Az angyalföldi virágbemutatót megnyitva dr. Tóth József polgármester felidézte, hogy a XIII. kerületi önkormányzat már több mint 1,3 millió négyzetméter zöldterület és több mint 31 ezer új ültetésű fa fenntartásáról gondoskodik. Hozzátette, hogy az aszályos időjárás miatt megnövekedtek az öntözési igények, így a parkok színvonalát nem könnyű feladat megőrizni.

Dr. Tóth József az egynyári virágbemutatón

A polgármester bejelentette, hogy a XIII. kerület vezetői az AngyalZöld 3.0 néven futó kerületi zöldfejlesztési program továbbfejlesztésére készülnek, de mielőtt erről jövőre tárgyalna a képviselő-testület, lesz lakossági egyeztetés, ahogy az már megszokott gyakorlat városrészünkben. Egyúttal megköszönte, hogy már most, az előkészítés szakaszában sok hasznos civil javaslat érkezett, és mindenki átérzi, mennyire fontos az emberek életminőségét javító, a közösség igényeihez folyamatosan alkalmazkodó, a klímaváltozás kihívásaira reagáló, okos közterületi és zöldhálózati rendszer működtetése.

MODERN ÉS KLASSZIKUS KERTTERVEZÉS

Az egynyári virágkiállítás megnyitójának keretében a Parkfenntartó Kft. szakmai vezetője, Bubláné Latinovics Eszter tartott vezetést a Gyöngyösi sétány virágzó ágyásai között. A kertbarátok tőle hallhatták például azt, hogy tavaly a kerttervezés modern irányzatát követték, idén viszont klasszikus elemeket is „becsempésztek” az ágyások kialakításába. Érdekességként említette, hogy a kiültetett 19.600 tőből 7.600 dugványról, a többi 12 ezer pedig magról szaporított. A Parkfenntartó Kft. közreműködésével egyébként önkormányzatunk 1840 cserje- és rózsaágyás fenntartását biztosítja több mint 39 ezer négyzetméteren, talajtakaró cserje és évelő gondozását pedig több mint 59 ezer négyzetméteren.

Egynyári virágbemutató

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj