Környezetvédelem

Önkormányzatunk 1,3 millió négyzetméter kerületi zöldterületet és több mint 31 ezer fát gondoz. Törekszünk olyan új rekreációs zöldfelületek létesítésére, mint például a Vizafogó park vagy a Thurzó park. Ez azonban csak egy szelete környezetvédelmi tevékenységünknek. Intézményeink fejlesztésekor ugyanis már környezettudatos, a megújuló energiákat is magában foglaló technológiákat alkalmazunk. Ezeken túl a köztisztaság javítása érdekében például járdatakarító gépeket vásárolunk, átfogó köztisztasági akciókat szervezünk, és gondoskodunk az illegálisan kihelyezett hulladékok folyamatos elszállításáról is.

A klímatudatosság már beépült önkormányzatunk tervezési rendszerébe, az éghajlatvédelmi szempontok megjelennek a kerületi döntéshozatal minden szintjén. Önökhöz hasonlóan ugyanis mi is tapasztaljuk, hogy egyre szélsőségesebbek az időjárási viszonyok, az évszakok közötti átmenet lassan eltűnik, az enyhe telek és forró nyarak – vagyis egy olyan folyamatnak vagyunk szemtanúi és elszenvedői, ami az emberi tevékenységnek is köszönhető. Erre reagálva dolgoztuk ki és frissítjük folyamatosan kerületi klímastratégiánkat, amelyet – más környezetvédelmi alapdokumentumokkal együtt – ebben a rovatban olvashatnak az érdeklődők.

Miként az önkormányzás, úgy a környezet védelme is közös feladata és felelőssége helyhatóságoknak és civileknek. Számítunk tehát önökre, és – a Zöld számaink alrovatban megadott elérhetőségeken – várjuk véleményüket, illetve bejelentéseiket, ha lakókörnyezetükben megoldandó zöld problémát látnak. Tegyünk együtt azért, hogy még zöldebb, ezáltal még élhetőbb legyen a XIII. kerület!